Premis Ciutat de Palma 2015
Balears 20/01/2016

Els premis Ciutat de Palma tornen a la "normalitat"

Jimmo Crocetti ha estat el presentador d'un acte diferent i entretingut

Margalida Mateu
4 min
Els guardonats dels Premis Ciutat de Palma 2015

PalmaLa gala dels premis Ciutat de Palma ha tingut lloc aquest dimecres, coincidint amb la festivitat de Sant Sebastià, al teatre Principal de Palma, on s'han lliurat els nou guardons de les diferents categories del certamen. Enguany amb la novetat que els premis de poesia i novel·la han tornat a ser exclusivament en llengua catalana.

Una gala que, en un principi, podia semblar institucional i avorrida ha estat capgirada per la presència del seu presentador, qui a la primera edició dels guardons, l'any 1958, ja fou l'encarregat d'estar al capdavant de l'acte dels Ciutat de Palma. Parlam del gran Jimmo Crocetti. El 'cooner' italoamericà de mare mallorquina ha estat el fil conductor d'una gala diferent, entretinguda i amb tocs 'hollywoodiencs'. Acompanyat per l'actriu Maria Roselló, han estat els protagonistes dels premis Ciutat de Palma 2015 mitjançant un seguit de gags, esquetxos, ironies i crítiques que han divertit el públic.

La gala ha inclòs les actuacions de Sa Boira, que ha presentat un fragment d''El ball de les baldufes' de Llorenç Moyà, coincidint amb el centenari de l'autor; també de la companyia Res en Blanc, que ha fet una mostra de la peça de dansa 'Fuga', i de Glòria Julià, que ha musicat poemes seus i de Lucia Pietrelli.

Jimmo Crocetti i Maria Rosselló en un moment de la gala

Els diferents autors en llengua catalana han celebrat que els premis hagin tornat a ser en català. Així ho ha escenificat. Miquel Cardell, qui ha fet entrega del guardó del premi de poesia i ha aprofitat el faristol per manifestar: "Avui és un dia de celebració per als escriptors en llengua catalana; benvinguts de nou a tots! Durant quatre anys no hem estat aquí, érem a Can Alcover com a mesura de rebuig per haver convertit en bilingües uns premis importants de tradició literària en llengua catalana i de prestigi". Cardell ha rebut una forta ovació del públic present a l'acte.

Els diferents guardonats de l'edició d'enguany han estat:

El premi Alcover de Poesia per a Marcel Riera Bou i la seva obra 'Occident'. Marcel ha explicat que "tot i ser Riera i poeta, no som mallorquí", i ha afegit: "Pensava que avui venia a Palma, però veig que he arribat a Hollywood", fent referència a les intervencions de Crocetti. L'autor ha destacat: "Quan era petit, el meu pare em recitava els poemes 'Desolació' o 'Lo pi de Formentor'. M'imaginava una illa paradisíaca on els arbres eren màgics; llavors, però, em vaig fer gran...". L'autor ha sentenciat: "Aquest matí passejant per Palma he trobat la casa de Can Alcover i m'he retrobat també amb mi mateix". El guardó té una dotació de 12.000 euros.

El premi Villalonga de novel·la ha estat per a Miquel Àngel Vidal per 'La ciutat de les ànimes'. L'autor ha dit "que ha estat tot un honor guanyar aquest premi enguany després que s'hagin restaurat els premis Ciutat de Palma en català. Els darrers quatre anys havia participat en els premis alternatius de literatura en català a Can Alcover i avui som tots aquí". Ha afegit: "La novel·la guanyadora versa sobre la ciutat de Palma actual representada per més de 300 personatges col·lectius i corals". El guardó ha rebut la retribució més alta de 26.000 euros.

El premi Antoni Gelabert de Arts Visuals ha estat per a Carles Congost per l'obra 'The artist behind the aura'. Ell mateix ha recollit el guardó i ha manifestat: "Aquest premi és un estímul per continuar treballant. L'obra presentada reflecteix els llums i les ombres de la meva trajectòria professional dins del món de l'art". Ha estat retribuït amb una dotació de 12.000 euros. El premi del Còmic ha estat per a Eduardo Pelegrín per 'El Calpurnio' amb una dotació de 10.000. L'autor no ha anat a recollir personalment el premi. El premi de Curtmetratge d'Animació ha estat per Fernando Franco i Begoña Arostegui per 'El lugar adecuado' amb 5.000 euros de dotació. El premi de Curtmetratge de Ficció ha estat per a José Manuel Roig Nebot per 'Starman' amb una dotació de 5.000 euros. El premi al Curtmetratge Documental ha estat per a Medardo Amor per la seva obra 'Getrudis (la mujer que no enterró sus talentos)'. Els guanyadors han destacat per la seva simpatia i han dedicat el guardó "a totes les dones, especialment a les seves mares".

El premi Guillem Sagrera d'Arquitectura ha estat per a Rafael Vidal per la reforma del Club Tennis Palma, qui ha donat les gràcies a les persones "que han fet possible recuperar una part del nostre patrimoni". I la Beca d'Investigació de 5.000 euros ha estat per a Ana Ferrero Horrach pel seu projecte 'Ramon Llull, icona cultural: planificació estratègica dels recursos patrimonials vinculats a Ramon Llull per al seu desenvolupament turístic cultural a Palma'. Ha volgut recordar "la situació de precarietat que viuen els treballadors culturals de les Illes Balears i la falta de millora de les condicions laborals d'aquest sector que són les persones que ajuden a difondre i preservar la nostra cultura", un guardó que ha coincidint amb l'Any Llull, tal com es podia apreciar en l'escenografia del teatre, endomassat de vellut vermell i amb un fons homenatge a l'autor.

El batle de Palma, José Hila, en el moment del seu discurs. / ISAAC BUJ

Per la seva banda, el batle de Palma, José Hila, en el seu discurs ha destacat que "la cultura és alguna cosa més que un dia a l'any. Alguna cosa més que una arma política, un bé de luxe o una pedra a la sabata". També ha fet referència a Ramon Llull i ha destacat que "l'edició d'enguany inclouen les modalitats de novel·la i poesia en català". A més, ha fet esment a Emili Darder, "qui va lluitar com ningú per prestigiar els serveis públics, especialment l'educació i la cultura". Hila, també, ha fet èmfasi en la importància del factor econòmic de la cultura a la ciutat de Palma i ha pregonat sobre "aconseguir que l'edifici de Gesa sigui un far per atreure o desenvolupar noves indústries culturals i tecnològiques a la nostra ciutat". El batle ha sortit del protocol i ha fet broma amb Jimmo Crocetti i la presentadora.

Per acabar la gala s'ha fet la fotografia de tots els premiats i entre el públic s'han sentit comentaris de "hi falten dones entre els guardonats". Finalment tots junts han entonat el cant de 'La Balanguera'. En l'acte, doncs, s'han lliurat els nou guardons convocats amb una dotació total de 80.000 euros. El disseny de la gala ha estat a càrrec de la companyia Marino e Marini.

stats