Balears 22/01/2015

L'arquitecte que avalà la ubicació de Son Espases diu que no feren l'informe pensant que seria "clau"

L'oposició considera que les declaracions demostren que l'elecció del solar estava predeterminada

Q. Torres
2 min
Jorge Mestre. / ISAAC BUJ

PalmaL'arquitecte que, juntament amb dos tècnics més, va signar l'informe en què l'IB-Salut opta per Son Espases com el millor emplaçament dels quatre plantejats per l'Ajuntament de Palma per ubicar-hi l'hospital ha assegurat aquest dijous al Parlament que no tenia la sensació que el seu informe fos "decisiu i clau", com ha acabat resultant. A partir d'aquest document, signat l'octubre del 2003, s'acaba situant l'hospital en aquest lloc. "Era un punt d'inici, no de final", ha afirmat.

L'arquitecte de l'Oficina Tècnica de Supervisió de l'IB-Salut, Jorge Mestre, ha admès que, dels quatre solars oferits per Cort, n'hi havia un que era inviable, el de Son Puigdorfila, i un altre de desaconsellable, el de General Asensio, i ha recordat que el de Son Sardina era molt allargat, tenia un camí catalogat interior, perdia uns 5.000 metres de terrenys amb l'ampliació de la carretera de Valldemossa i depenia molt més de la construcció del segon cinturó, que en aquell moment era un projecte "embrionari".

El tècnic ha apuntat que varen fer l'informe a partir dels plànols facilitats per l'Ajuntament, dels informes externs de dos arquitectes especialitzats en infraestructures sanitàries i de les visites als solars, que foren perimetrals perquè no tenien permís per accedir-hi. Mestre ha defensat que es va fer amb criteris tècnics i s'ha mostrat segur que Son Espases era la millor opció tècnicament de les quatre plantejades. A més, ha negat que els suggerissin l'elecció d'aquest solar i que els fessin treballar amb pressa.

Les declaracions dels tres tècnics han servit als portaveus de l'oposició, Antoni Diéguez (PSIB) i Fina Santiago (MÉS), per denunciar que, en realitat, no es va triar entre quatre solars, sinó que la decisió estava presa d'abans. Ells indiquen que n'hi havia només un que era òptim, el de Son Espases, i els altres tres tenien la funció de vestir l'expedient i aparentar una suposada tria que no era tal. El portaveu del PP, Carlos Veramendi, en canvi, ha considerat que les compareixences deixen clar que es varen seguir criteris tècnics en l'elecció dels terrenys, que els dos arquitectes externs que feren l'informe eren "primeres espases", que no hi va haver presses per a la tria del solar i que cap dels quatre no era descartable d'entrada.

stats