Balears 13/07/2017

El Pi intentarà posposar l'aprovació de la llei que regula el lloguer turístic

La formació regionalista inclou en l'ordre del dia del proper ple que es debati sobre la conveniència de demanar un dictamen al Consell Consultiu sobre el text acordat pel Pacte

Jaume Vinyas
2 min
El president d'El Pi, Jaume Font, en imatge d'arxiu, al Parlament.

PalmaLa regulació del lloguer turístic serà una realitat el proper dimarts sempre que no prosperi una iniciativa que El Pi ha aconseguit incloure aquest dijous en l'ordre del dia del ple del Parlament. Els regionalistes forçaran que es debati i es voti sobre la conveniència de demanar un dictamen al Consell Consultiu sobre el text, encara pendent de tancar-se per les desavinences entre Podem i la resta de formacions que integren els Acords pel Canvi.

En cas que la petició fos aprovada per la cambra, el debat posterior d'aprovació de la llei quedaria ajornat fins que el Consultiu no hi digués la seva, presumiblement després de l'estiu. Una circumstància que el president de la formació, Jaume Font, considera preferible a aprovar un text amb poques garanties legals. "Quan ploguin els recursos d'inconstitucionalitat, no plorin", ha advertit.

Sis punts per a la discòrdia

Font ha assenyalat que, almanco, hi ha sis aspectes de la iniciativa legal que els generen dubtes.

En primer lloc, la definició de "canal de comercialització turística" que, segons el text que han registrat, "és tan ampli que inclou tot lloguer temporal per dies o per setmanes, fet deixa gairebé sense espai l'arrendament de temporada". Els regionalistes consideren que les intencions del Pacte podrien "suposar un xoc amb la normativa estatal i amb el dret de propietat proclamat constitucionalment".

El segon punt en qüestió és el que deixa en mans dels consells insulars (excepte en el cas de Palma) les zonificacions (la delimitació sobre on es pot i on no es pot practicar el lloguer turístic), que els regionalistes consideren que haurien de quedar en mans dels ajuntaments. El requisit de tenir el vistiplau de la majoria dels veïns d'una escala per poder comercialitzar turísticament l'habitatge tampoc no agrada a la formació, que considera que pot xocar amb la normativa estatal de règim de propietat horitzontal. En aquest sentit, assenyalen que la normativa diu, per una banda, que tot allò que no està expressament prohibit als estatuts en matèria de propietat horitzontal és lliurement realitzable pel propietari i, de l'altra, que, en cas que calgui prendre decisions per votació, aquestes han de ser per unanimitat.

La regulació del lloguer turístic marcarà l'esdevenir de la leglaslatura.

En quart lloc, els regionalistes assenyalen que un article podria anar en contra de la presumpció d'innocència, ja que "presumeix la realització d'estada turística si no es pot acreditar que la finalitat de la comercialització és diferent de la turística". Pel que fa als requisits que es pretén imposar als habitatges que es vulguin comercialitzar turísticament (antiguitat superior als cinc anys, comptadors individualitzats...), la formació considera que podrien ser contraris a la llibertat d'empresa, tal com la regula la Unió Europea. En aquest sentit, recorden que el Ministeri d'Economia ja va advertir, a finals de maig, sobre aquesta possibilitat.

Finalment, Font ha assenyalat que els nous requisits que s'imposen a la comercialització turística d'habitatges afecten la seguretat jurídica, ja que afectarà tots els habitatges que, actualment, estan donats d'alta, "molts dels quals paguen impostos i, fins i tot, l'ecotaxa". En aquest sentit, El Pi considera que la manca d'un règim transitori, en la immensa majoria dels casos, pot topar també amb la Constitució.

stats