PERFIL
Balears 05/01/2018

Qui és el nou home fort de Bel Busquets a Turisme?

Lluís Apesteguia, fins ara portaveu de MÉS al Consell, serà el nou cap de gabinet de vicepresidència

Jaume Ribas
2 min
Lluís Apesteguia i Miquel Gallardo, en arribar a la reunió.

PalmaBel Busquets es reforça. La vicepresidenta del Govern i consellera d'Innovació, Recerca i Turisme en substitució del dimitit Biel Barceló ha fitxat com a cap de gabinet Lluís Apesteguia. Així doncs, Apesteguia serà l'home fort de la Conselleria, la mà dreta de Busquets i l'encarregat d'administrar tant la major part del dia a dia com la direcció política del que faci la vicepresidenta.

Lluís Apesteguia Ripoll (Deià, 1985), filòleg clàssic de formació, va entrar el 2015 com a número 5 de la llista de MÉS al Consell de Mallorca i ha estat portaveu del grup polític dels ecosobiranistes al ple de la institució fins que n'ha dimitit per passar a la Conselleria de Turisme. Home de partit, va començar a militar a 18 anys al PSM i va ocupar el càrrec de secretari general a les JEN, les joventuts del partit, entre el 2009 i el 2013. A més de membre de l'executiva ecosobiranista, va ser cap de llista de la candidatura unitària de l'esquerra deianenca Agrupació DEIA i actualment és cap de l'oposició a l'Ajuntament.

Al Consell, Apesteguia no tenia funcions executives i es va anar fent fort com a negociador del pacte i estratega de MÉS. Ha estat l'abanderat de MÉS en difícils negociacions del tripartit al Consell, com ara les del Pla territorial, el Pla d'equipaments comercials i la zonificació turística. Des de 2015, ha treballat llimant aspreses dins el pacte a tres amb socialistes i Podem al Consell i va ser també l'encarregat de negociar la fallida coalició entre Podem i MÉS per a les eleccions generals del 26 de juny de 2016.

Enfortir Busquets

El fitxatge de Bel Busquets per a la seva Conselleria suposa un important reforç tant intern com extern. S'explica, en part, per l'important paper que va tenir Apesteguia en les negociacions amb el PSIB que feren vicepresidenta Busquets. El nou cap de gabinet de la Conselleria no només va ser un dels tres negociadors ecosobiranistes -juntament amb Miquel Gallardo i Biel Frontera- durant les rondes de contacte prèvies, sinó que també va acompanyar Busquets a la darrera reunió amb Armengol el mateix dia que la presidenta va anunciar el seu nomenament.

Lluís Apesteguia substituirà Antònia Ferrà, que havia estat fins ara la cap de gabinet de Biel Barceló i que va decidir abandonar també la Conselleria tan bon punt tingués un relleu. Com a membre de l'executiva de MÉS, Apesteguia ha anat assumint un paper cada vegada més important al partit i serà un important suport si Busquets pretén disputar el lloc de presidenciable de MÉS per a les properes eleccions de 2019.

stats