Podem no pensa renunciar a la presidència del Parlament

La formació dels cercles adverteix els socis que si li volen disputar el càrrec, caldrà renegociar els Acords pel Canvi

Podem manté que li pertoca mantenir la presidència del Parlament i ha advertit que, en cas que MÉS i PSIB la vulguin reclamar, caldrà renegociar, de dalt a baix, els Acords pel Canvi. "Caldria reescriure'ls i caldria revocar l'acord del Consell Ciutadà Autonòmic. Caldria fer tota una sèrie de coses a les quals no estam disposats", ha assenyalat la portaveu parlamentària, Laura Camargo, un cop s'ha oficialitzat el cessament de Xelo Huertas.

Camargo ha afirmat que encara no han decidit el nom del seu candidat, si bé ha assegurat que la decisió es consensuarà amb els socis del Pacte. En tot cas, el nom ha de sortir d'entre els següents cinc diputats: Aitor Morrás, Carlos Saura, Salva Aguilera, Balti Picornell i Marta Maicas. Camargo, el secretari general, Alberto Jarabo, i el diputat per Menorca, David Martínez, ja es van autodescartar per motius diversos.

Camargo ha assegurat que el fet que  Maicas hagi estat citada, com a investigada, per un jutjat de Palma dia 15 de febrer no li resta punts. "És tan candidata com la resta de persones que no s'han autodescartat. En cap cas, que estigui investigada no significa que no hagi respectat el nostre codi ètic", ha subratllat.

La formació ha canviat de posicionament i ja no veu necessari que el substitut de Huertas sigui una dona, tal com reclama MÉS. "Ha de ser una persona que ha de representar els interessos de la ciutadania i no estam valorant únicament el perfil de gènere", ha dit.

Camargo ha promès celeritat en l'elecció. El candidat, de fet, s'hauria de conèixer a final d'aquesta setmana o principi de la següent. El president en funcions del Parlament, Vicenç Thomàs, ha assenyalat que la mesa convocada aquest mateix divendres valorarà la possibilitat de convocar un ple extraordinari dia 1 o 2 de febrer per nomenar el nou president. En cas que no hi hagi acord, caldria esperar fins al primer ple ordinari, dia 7 de febrer.

Jarabo: "S'ha demostrat que som un partit diferent"

El secretari general de la formació, Alberto Jarabo, ha celebrat, per la seva banda, que "Huertas i el PP han posat fi al circ que havien muntat" i ha destacat que "hem demostrat que Podem és un partit diferent". "Avui ens podem sentir orgullosos de que ningú pugui associar el nom de Podem a persones que consideram que no han respectat el codi ètic ni les nostres garanties a la ciutadania", ha afegit. 

Jarabo ha començat la seva valoració assegurant que "les persones escollides per representar la ciutadania poden fallar però els partits mai hauran de fallar per tal d'evitar la corrupció a partir de qualsevol indici que hi pugui haver dins dels partits de que hi hagi persones que puguin arribar a situacions que posin en risc els doblers o els interessos generals de la ciutadania". Amb tot, ha evitat vincular explícitament Huertas i Seijas amb la paraula 'corrupció'. El líder de la formació a Balears  està citat, el proper dia 17 de febrer, a un acte de conciliació amb Seijas, precisament per aquesta questió. "Nosaltres com a partit hem demostrat que es possible fer les coses d'una altra manera, que es possible fer nova política i que Podem no fallarà", ha conclòs.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF