Balears 19/10/2017

Palma posa les bases per ser una ciutat feminista

L'Ajuntament presenta el Pla d'igualtat de gènere, que preveu accions transversals "per lluitar contra les violències masclistes i promoure la igualtat"

Martí Gelabert
2 min
El regidor d'Igualtat, Aligi Molina, acompanyat de la directora general de l'àrea, Lucía Segura, i el batle de Palma, Toni Noguera

PalmaL'objectiu del Pla d'igualtat de gènere és clar: "Representa l'eina estratègica fonamental amb l'objectiu de lluitar contra les violències masclistes i promoure la igualtat". Ho ha subratllat el regidor d'Igualtat, Aligi Molina, en la presentació del document, que agrupa 248 mesures que impliquen totes les àrees municipals per construir una "ciutat més igualitària i més justa".

"No basta només la feina de l'àrea, necessitam un pla de ciutat. Parlam d'un canvi de cultura, de trencar amb la cultura masclista", ha indicat Molina. L'eina té cinc eixos fonamentals. El primer té a veure amb la transversalització a les polítiques municipals, perquè tot el consistori sigui partícip en el treball conjunt dels objectius.

El segon eix és el d'assegurar una ciutat lliure de violències masclistes. Com? La finalitat és promoure l'atenció integral a víctimes de violència de gènere i la corresponsabilitat ciutadana en la prevenció de les violències, entre altres punts. Una de les accions que es duran a terme és la reforma de l'espai municipal d'acolliment a les víctimes, incrementant les places del servei. Palma oferirà habitatge públic municipal.

Acció feminista real

El pla també se centra en l'empoderament i la participació de les dones a tots els nivells i àmbits de la vida social, política i econòmica, així com a d'altres. "És una eina tremendament necessària", ha exposat la directora general d'Igualtat, Lucía Segura, i ha afegit: "Ens posa al dia en una acció feminista real".

Que Palma sigui una ciutat socialment corresponsable, amb major repartiment de tasques domèstiques i de cura, i desfeminitzar la pobresa són els altres eixos principals sobre els quals es mou el pla. Es tracta d'integrar la perspectiva de gènere en els processos d'atenció social i polítiques municipals.

Algunes de les primeres mesures que es tenen en consideració al pla són les de consolidar la continuïtat de projectes que ja desenvolupa l'Ajuntament. Ara bé, els propers mesos està previst que es presentin la instrucció específica per a famílies monoparentals i "mesures de discriminació positiva per a les víctimes de violència de gènere i els seus fills", ha explicat Segura.

El document està pensat per ser el pla de referència fins al novembre del 2021. Ha tingut la participació de les entitats del Consell de Dones, així com d'altres organismes i partits polítics, per tal d'assegurar que es mantingui. Al cap de dos anys, es farà un estudi d'avaluació, així com en els darrers mesos de termini. El batle de Palma, Toni Noguera, ha volgut reivindicar també la importància del document: "És imprescindible. Al 2017, les dones encara tenen més dificultats en tots els seus àmbits per poder desenvolupar un projecte de vida. El pla és vital perquè aquesta ciutat sigui més justa, més igualitària i més digna".

stats