AGRICULTURA

Els pagesos avaluaran les pèrdues del temporal

El Govern confeccionarà un cens d’afectats i recorrerà al fons de contingència

El Consell de Govern va aprovar ahir recórrer als fons de contingència per fer front als mals provocats per les fortes pluges a l’àmbit agrari de les Balears i després que Madrid els hagi donat l’esquena.

És per aquest motiu que la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Pesca confeccionarà un cens en el qual els pagesos determinaran mitjançant una autoavaluació els danys que els ha ocasionat el temporal. “Volem així reconèixer els perjudicis a l’agricultura a causa dels dos episodis extraordinaris de pluges fortes que han afectat de manera irregular arreu de les Illes Balears”, va assenyalar Vicenç Vidal a la roda de premsa després del Consell de Govern.

Determinar quines àrees ha afectat més el temporal “és una tasca complicada, ja que, tot i que hi ha zones més afectades que d’altres que han determinat els tècnics”, la Conselleria vol que siguin els pagesos els que informin de quins mals han patit.

Per això els afectats tindran de termini des d’avui i fins al 21 de març per comunicar les seves pèrdues a la Conselleria o a les delegacions regionals.

Estimació de 2 milions

Una vegada recollides les dades, la Conselleria “tindrà els danys concrets i podrà determinar la gravetat i la inversió que cal fer”. L’estimació del Govern és, de moment, de 2 milions d’euros, que seran trets del fons de contingència de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, “ampliable si fos necessari”, va assenyalar Vidal.

Aquesta decisió, la prenen “en resposta a les peticions del sector i arran de saber que no arribaran ajudes a les produccions agràries per part de l’Estat, que només preveu subvencions per a infraestructures”, afirmà el conseller Vidal.

Així mateix, també va argumentar que “les plogudes han estat un 235% més fortes del que és habitual, assimilable a un desastre natural”, i que després de deixar passar un temps prudencial han decidit emprendre aquest cens i “començar a ser conscients dels danys reals que han patit especialment hortalisses, cereals i patates”.

La Conselleria ha informat que la zona més afectada és la que formen les localitats de Santa Eugènia, Consell, Sencelles, Costitx, Algaida, Lloret de Vistalegre, Montuïri, Porreres, Felanitx, Manacor, Vilafranca de Bonany, Petra, Sineu, Ariany, Maria de la Salut, Llubí, Muro i Santa Margalida.

L’estat de la terra no ha permès acabar de preparar el sòl i queden encara parcel·les sense sembrar. Les característiques de textura del sòl al pla de Mallorca són majoritàriament de tipus argilós, cosa que dificulta el drenatge de l’aigua cap a les capes inferiors. Per això, l’aigua ha quedat retinguda a la superfície del terreny i han quedat zones inundades i enfangades.

EDICIÓ PAPER 25/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF