Balears 18/07/2017

El Pacte, dividit en la interpretació de la reforma del lloguer turístic

Podem celebra com una victòria que només es permeti el lloguer en plurifamiliars durant 60 dies a l'any, MÉS i el PSIB adverteixen que la llei "no prohibeix expressament" el lloguer de plurifamiliars

Jaume Vinyas
4 min
El secretari general de Podem, Alberto Jarabo, indicant el vot als companys de Grup parlamentari, aquest dimarts, al Parlament.

PalmaLa regulació del lloguer turístic ha dividit el Pacte, fins i tot després de la seva aprovació. Podem, per una banda, i MÉS i el PSIB, per l'altra, han divergit en la valoració dels efectes que tindrà la norma aprovada aquest dimarts al Parlament. És un text que reforma la Llei de turisme aprovada pel Govern Bauzá i que, 10 minuts després d'haver estat votat, encara tenia confosos molts periodistes i diputats, que no tenien gaire clar el que s'havia aprovat. El motiu principal: Podem ha aconseguit mantenir intacte l'article 49 de l'anomenada llei Delgado, que estableix que el lloguer turístic és aquell que es desenvolupa en habitatges unifamiliars aïllats o aparellats. La formació dels cercles ha aconseguit el seu propòsit gràcies als vots del PP, Ciutadans i les diputades no adscrites Montse Seijas i Xelo Huertas. Tot i que han celebrat la votació com una victòria, per considerar que d'aquesta manera prohibien el lloguer en plurifamiliars, el Govern ja ha advertit que pot ser insuficient.

El vicepresident, Biel Barceló, ha estat l'encarregat de posar fi a la incertesa, de caràcter surrealista, que planava sobre el Parlament. S'ha mostrat "satisfet" per l'aprovació de la llei, especialment, ha dit, perquè "s'ha aprovat el més important, que era la moratòria de places turístiques de lloguer turístic", que durarà un màxim d'un any i, d'una banda, estableix el sostre de places turístiques a Balears i, de l'altra, permetrà als consells insulars i a l'Ajuntament de Palma aprovar les cèlebres zonificacions que determinaran on es poden comercialitzar turísticament els habitatges.

El vicepresident, Biel Barceló, atenent als mitjans després de la votació

Barceló ha admès que, tal com ha quedat la llei, només es reconeixen les tipologies que admetia la llei Delgado –és a dir, unifamiliars aïllats, aparellats i entremitgers– més una nova tipologia, aprovada aquest dimarts i a la qual Podem no s'oposava: el lloguer d'habitatge principal. Aquesta nova tipologia permet llogar un habitatge plurifamiliar a un turista, però per un període màxim de 60 dies per any, sempre que compleixi totes les restriccions que marca la nova normativa i amb un requisit més: que l'habitatge sigui el d'ús habitual del propietari.

Amb tot, Barceló ja ha advertit que el lloguer turístic en plurifamiliars no queda "expressament prohibit" sinó que, simplement, "no es preveu". "Els consells tenen una possibilitat de desenvolupament reglamentari que podran dur a terme i en què, davant una llei que no prohibeix, podrien desenvolupar reglamentàriament tot allò que la llei no prohibeix. Si no hi ha desenvolupament reglamentari, el que es pot permetre és el que la llei, en aquests moments, permet". La conclusió del Govern és, per tant, que la pilota passa a les mans dels consells i de Cort, que hauran de resoldre el debat mentre defineixen les zonificacions.

Podem canta victòria i el PSIB 'tindrà en compte' la seva actitud

La portaveu parlamentària de Podem, Laura Camargo, ha celebrat, en acabar la votació, que "estam molt contents d'haver dit alt i clar que el dret a l'habitatge ha guanyat l'especulació" i ha valorat que Podem hagi "tapat forat amb aquesta llei". Per la seva banda, el diputat Salva Aguilera, encarregat de defensar al faristol la postura del partit, ha celebrat haver arribat "a la fi del trajecte" i ha defensat que només es podran llogar plurifamiliars per un període màxim de 60 dies per any amb el risc, per als incomplidors, de sancions de fins a 400.000 euros.

La portaveu parlamentària de Podem, Laura Camargo, i el diputat, Salva Aguilera, després de la votació.

El PSIB, per la seva banda, ha repetit el missatge de Barceló. "La llei no prohibeix el lloguer en plurifamiliars i sí que preveu, en canvi, les especificitats dels plurifamiliars", ha sentenciat la diputada Bel Oliver, qui també ha fet una "valoració positiva" per l'aprovació d'una normativa que abandona el "sistema de tipologia" de la llei Delgado i avança, en canvi, segons ha dit, cap a la zonificació.

Amb tot, ha lamentat que s'hagi mantingut la redacció original de l'article 49. "No és bo tornar a la llei Delgado, no ho és ni per a la indústria ni per als ciutadans", ha assegurat, i hi ha afegit que el posicionament que ha mantingut Podem, en aquest sentit, "és una qüestió a tenir en compte".

La diputada del PSIB, Bel Oliver, durant el debat parlamentari.

Els partits de l'oposició, finalment, han criticat durament la norma. La diputada de Ciutadans Olga Ballester ha assenyalat que "és un caos i absolutament restrictiva". El PP, per part seva, ha reiterat que derogarà la norma "quan entri a governar el 2019". La portaveu parlamentària, Marga Prohens, ha criticat la nova tipologia que permet llogar l'habitatge habitual per un període no superior a 60 dies anuals, sense tenir l'obligatorietat d'abandonar l'habitatge, o el que és el mateix, llogar habitacions de l'habitatge habitual, cosa que, segons ha afirmat, "és un cop a la qualitat del turisme". Finalment, el diputat d'El Pi, Josep Melià, ha assenyalat en el debat parlamentari que la iniciativa del Govern és "restrictiva, prohibitiva i castigadora".

stats