Balears 18/09/2017

El Pacte demanarà al Parlament que vagi al Constitucional si es confirma el vet a la iniciativa contra les prospeccions

La Mesa del Congrés ha de decidir, demà, sobre dos recursos presentats contra la negativa a tramitar la iniciativa

Jaume Vinyas
2 min
Representants dels sis partits que donen suport a la proposició de llei.

PalmaEls partits que donen suport a la proposició de llei contra les prospeccions a la Mediterrània demanaran al Parlament que presenti un recurs al Tribunal Constitucional en cas que la Mesa del Congrés confirmi aquest proper dimarts, com temen, el vet a la tramitació de la iniciativa aprovada per unanimitat per la cambra balear.

Gent x Formentera, MÉS per Menorca, MÉS per Mallorca, el PSIB, Podem i El Pi han convocat aquest dilluns una roda de premsa conjunta com a darrer intent de convèncer el PP i Ciutadans, els partits que estan possibilitant que el vet sigui efectiu, perquè reflexionin sobre el seu posicionament. “Trobam de molt rigor i poca seriositat que ara s'estiguin contradient amb aquesta buidor d'arguments”, ha assenyalat la diputada per Formentera Sílvia Tur.

El coportaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, David Abril, ha subratllat, per la seva banda, que “no hi ha precedents” d'un rebuig de la Mesa del Congrés a una iniciativa aprovada per unanimitat per un parlament autonòmic. Per part de Podem, el secretari general, Alberto Jarabo, ha explicat que cal anar més enllà de la proposició de llei i reclamar “més sobirania per decidir sobre el nostre mar i el nostre litoral”. La menorquinista Patricia Font ha assenyalat, per part seva, que “la protecció del nostre litoral ja no és una qüestió estètica sinó ètica”, en relació amb els efectes del canvi climàtic.

El portaveu d'El Pi, Jaume Font, ha estat el més contundent i ha definit el PP i Ciutadans com “unes teresetes en mans dels seus a Madrid”. En la mateixa línia, la diputada del PSIB Sílvia Limones ha demanat a Ciutadans que “deixi de fer de pinça del PP”. La formació taronja és la que està decantant la balança a la Mesa, on el PP no té majoria, argumentant que no pot contradir una competència que reconeix la Constitució al govern de l'Estat, en aquest cas la de vetar la tramitació d'iniciatives que afectin els pressupostos.

Tur, precisament, ha carregat contra l'informe emès pel Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital a partir del qual el govern central va justificar el seu vet. La diputada per Formentera ha posat en dubte la veracitat de les dades que aporta i, per tant, ha considerat que “és contrari a dret l'argument del govern de Rajoy que la proposició afecta els Pressupostos Generals del 2017”. A més, ha insistit a denunciar que l'informe no està signat, com ja han denunciat en diverses ocasions l'Aliança Mar Blava, impulsora del projecte, i altres formacions polítiques.

stats