Balears 03/10/2017

El Nobel de Física, per a la detecció de les ones gravitacionals en la qual ha participat la UIB

Els científics Rainer Weiss, Barry C. Barish i Kip S. Thorne han estat guardonats per la seva "decisiva contribució al detector LIGO", projecte en el qual la UIB és l'única universitat de l'Estat que hi participa

Jaume Vinyas
2 min
L'equip d'investigació de la UIB que ha participat en el descobriment i el rector, Llorenç Huguet, celebrant el premi.

PalmaEls científics Rainer Weiss, Barry C. Barish i Kip S. Thorne han estat guardonats aquest dimarts amb el premi Nobel de Física 2017 per la seva "decisiva contribució al detector LIGO i l'observació de les ones gravitacionals", ha anunciat la Reial Acadèmia Sueca de les Ciències.

El Grup de Relativitat i Gravitació de la Universitat de les Illes Balears és l'únic grup de recerca d'Espanya que ha participat en les quatre deteccions d'ones gravitacionals a través de la Col·laboració Científica LIGO, els fundadors del qual han rebut el premi.

En una roda de premsa convocada d'urgència a la UIB, la doctora Alícia Sintes, principal representant de la universitat balear al projecte, ha expressat la "gran satisfacció per a aquest reconeixement a una fita de la ciència del segle XXI".

Sintes ha explicat que s'ha assabentat del premi a través d'un missatge mentre donava classe a la universitat. Ha agraït la feina feta pel seu equip d'investigació així com el recolzament de la UIB.

El rector, Llorenç Huguet, ha volgut posar en valor "la joventut" de l'equip de Sintes i els ha felicitat per haver apostat per la recerca en uns moments difícils per al sector. "No per esperat, no puc dir que avui no sigui un dia emocionant", ha afegit.

El rector, Llorenç Huguet, ha comparegut amb tot l'equip d'investigació de la UIB que ha participat en el projecte.

Un camp en expansió

Sintes ha explicat que, a partir d'ara, les possibilitats en el camp de les onades gravitacionals són molt àmplies i ha assegurat que, a llarg termini, es podria descobrir, fins i tot, "el què va passar en els moments posteriors al Big Bang". "Podem donar sorpreses grates d'aquí en endavant", ha afegit.

L'impacte mediàtic del descobriment ajudarà, sens dubte, segons ha dit, a un major progrés en la investigació en aquest camp. En aquest sentit, Sintes ha destacat que ja s'ha creat, a l'Estat, un segon equip d'investigació amb el qual, ha dit, "estem molt contents de col·laborar". També han augmentat, ha afegit, les invitacions per participar a congressos o donar xerrades".

La doctora en Física, Alícia Sintes, aquest dimarts, a la UIB.

Fins i tot, ha notat, diu, un augment, d'un any per l'altre, en el nombre d'alumnes i, ha destacat, de dones matriculades a les seves assignatures. "Ja no m'hi caben, a classe", ha destacat, visiblement satisfeta.

stats