Balears 04/05/2017

Les fosses de Montuïri i Sant Ferran s'exhumaran enguany

La Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears va aprovar el Pla d'actuació per al 2017, que també inclou acabar la feina iniciada a Porreres

Ara Balears
2 min
80 ANYS DESPRÉS DE LES MATANCES
 Els treballs a la fossa avancen a bon ritme (1). El professor Etxeberria explica les troballes (2) i dos joves recorden les víctimes (3).

PalmaLa Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears ha aprovat el Pla d'actuació per al 2017, que inclou la segona fase de l'exhumació de la fossa de Porreres, així com les exhumacions simultànies de les de Montuïri i Sant Ferran a Formentera.

Aquest organisme tècnic, dependent de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, va aprovar la memòria d'actuacions del 2016 i el pla per a enguany en la reunió feta aquest dimecres passat, presidida per la consellera Fanny Tur.

A la reunió també van assistir representants de Memòria de Mallorca, la Federació d'Entitats Locals de Balears (FELIB), els consells insulars i el Fòrum per a la Recuperació Històrica d'Eivissa i Formentera.

El pla per a enguany inclourà la segona fase d'exhumació de la fossa de Porreres, una vegada tramitada i enviada per la Conselleria de Cultura, Participació i Esports la documentació que sol·licitava l'Ajuntament de Porreres.

S'acordaran reunions prèvies amb les famílies afectades per l'enderrocament i la posterior reconstrucció dels nínxols i les capelles afectats per aquesta segona fase, que s'escometran "amb les màximes garanties cap a totes les famílies implicades".

De manera paral·lela a la segona fase de la fossa de Porreres, s'impulsaran els projectes d'exhumació de les fosses de Montuïri i de Sant Ferran.

La comissió ha prioritzat, a petició de les associacions de Memòria de Mallorca i les Pitiüses, aquells casos en què encara hi ha familiars vius directes de primera generació.

De manera paral·lela i per optimitzar i aprofitar al màxim els recursos i els trasllats d'equips de treball a Eivissa i Formentera, també s'ha aprovat encarregar estudis de viabilitat de l'exhumació de les fosses del cementiri vell d'Eivissa, a les Figueretes, i de Manacor. Aquests certificats de viabilitat podran aclarir si és possible escometre l'excavació de les dues fosses.

stats