Balears 23/05/2017

Miró: "Els periodistes hem perdut la credibilitat”

El subdirector de l’ARA i professor de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona protagonitzà la primera sessió del cicle de conferències 'La comunicació en el temps present’ amb la xerrada 'Periodisme samurai? Les claus per a ser un bon periodista polític'

Anna Vidal
2 min
Miró, durant la xerrada 'Periodisme samurai. Les claus per a ser un bon periodista polític' / I.BUJ

PalmaEl professor de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i subdirector de l’ARA David Miró va protagonitzar ahir la primera sessió del cicle de conferències 'La comunicació en el temps present’, organitzat pel grup Estudis de la Cultura, la Societat, la Comunicació i el Pensament Contemporani de l’Institut de Recerca i Innovació Educativa de la UIB.

Miró, acompanyat pel director de l'Ara Balears, Ferran Aguiló, va parlar de les que creu que són les claus del periodisme polític, recopilades en el llibre que 'Periodisme samurai. Les claus per a ser un bon periodista polític'

“Els periodistes hem perdut la credibilitat”. Així començà Miró la seva reflexió entorn de l’ofici de periodista, una figura que, segons el subdirector de l'ARA, s’ha anat degradant els darrers anys. Per Miró, “hi ha una tendència de fer dieta mediàtica”, és a dir, hi ha una part de la societat que no cerca informació objectiva sinó reforçar el que ja pensa i, com a conseqüència, apareixen a la televisió periodistes que es limiten a fer de “corretja de transmissió d’unes idees concretes”.

Miró considera que s’ha de defugir d’aquesta tendència i apostar pel “periodisme samurai”. “Com a guardians de la democràcia som els proveïdors de la mínima veritat compartida que necessita una societat perquè funcioni i, per fer aquesta feina, necessitam credibilitat”, hi va afegir.

“Si volem fer periodisme polític, no podem militar”, va assenyalar Miró, qui també va parlar de la relació dels periodistes amb els polítics. Així, en el cas del periodisme polític, “ens enfrontam a unes fonts professionals, gent preparada que ens fa servir estratègicament” on la feina del periodisme polític és en part “rebentar” la seva estratègia. Per això, segons Miró, és fonamental conèixer els partits polítics, entendre la cultura política de cada organització i arribar al màxim coneixement. “Si volem explicar una cosa, primer l’hem d’entendre”, va apuntar.

En aquesta relació amb els polítics, també és molt important la psicologia, guanyar-se la confiança i entendre bé el joc polític. “Els periodistes hem de ser humils”, va apuntar Miró, qui va lamentar que alguns periodistes “s’emborratxen de poder i es pensen que poden dir als polítics el que han de fer”.

stats