Balears 26/06/2017

164 milions d'euros per 8.000 barrils diaris de petroli: l'excusa del govern central per mantenir les prospeccions

L'Executiu balear afirma que "sent vergonya" pel vet del PP a la llei de protecció de la Mediterrània

Jaume Vinyas
2 min
La Plataforma Casablanca, davant les costes de Tarragona, és la única operativa a Espanya.

PalmaEl govern espanyol considera que l'aprovació de la proposició de llei per declarar la Mediterrània lliure de prospeccions suposaria unes pèrdues de 169 milions d'euros en concepte d'indemnitzacions i pèrdues d'ingressos en taxes. El Govern balear, en canvi, considera que l'executiu estatal només deixarà d'ingressar 4,7 milions d'euros en concepte de taxes. “Sentim vergonya”, ha assegurat el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal.

Vidal nega que el govern espanyol hagi d’indemnitzar les empreses promotores de prospeccions amb 164 milions d’euros, que és el mínim que calcula l’executiu de Mariano Rajoy. En l'informe registrat a la mesa del Congrés per justificar el seu vet a la iniciativa balear, el Ministeri d'Energia fa aquest càlcul “atenent al valor de les reserves provades existents, suposant un preu mitjà del barril de 50$ i al tipus de canvi actual”.

El diputat de MÉS per Mallorca Antoni Reus ha criticat a les xarxes que l'executiu estatal hagi posat preu a la desprotecció de la Mediterrània.

L'informe identifica cinc concessions d'explotació vigents a la Mediterrània: Montanazo-D; Casablanca; Rodaballo; Libina i Angula. Totes, asseguren, tenen dret, almanco, a una pròrroga. Les cinc concessions estan en mans de Repsol i estan concentrades davant la costa de Tarragona. El desembre de 2015, el Consell de Ministres va aprovar dos decrets llei que prorrogaven deu anys més (fins al 2025) les concessions Angula i Rodaballo. Lubina i Montanazo van començar el 2012 i tenen concessió de 30 anys.

Tots estan concentrats a la plataforma Casablanca, l'única que hi ha a l'Estat i de la qual s'extreuen uns 8.000 barrils diaris, una quantitat ridícula, segons els estàndards internacionals. Per comparar la transcendència de la producció de Casablanca, val a dir que, quan Repsol va anunciar aquest mes de març que havia realitzat la major troballa dels darrers 30 anys als Estats Units, va calcular que podria extreure'n 120.000 barrils diaris.

Vidal ha titllat d'”antidemocràtic” el vet a la iniciativa, tenint en compte que va ser aprovada, per unanimitat, pel Parlament.

stats