REIVINDICACIÓ
Balears 04/12/2016

Mil persones per reclamar un camp de rugbi a Palma

La Federació balear ha fet una crida amb l’organització de la melé més gran d’Espanya

Martí Gelabert
3 min
Mil persones per reclamar un camp de rugbi a Palma

PalmaPalma no té un camp de rugbi i els jugadors d’aquest esport ja n’estan tips. Per capgirar aquest assumpte i millorar les condicions, la Federació de Rugbi de les Balears va intentar organitzar ahir la melé més gran d’Espanya. Gairebé mil persones van ajuntar posicions per fer-ho realitat. “És un cop damunt la taula per poder tenir un camp a la ciutat”, expressa el secretari local de la federació i vicepresident del Rugbi Club Ponent, José Miguel Parra. De fet, el Ponent és l’equip més afectat per aquesta situació, que no s’arriba a desencallar. Mentrestant, les temporades passen.

El Ponent només pot entrenar al poliesportiu dels Germans Escales. Ho fa des de fa quatre anys. De moment, se’ls deixa jugar al Prínceps d’Espanya, tot i que s’han arribat a trobar, com a locals, amb la obligació de desplaçar-se fins a Pollença per poder disputar un partit. “No hi ha cap camp homologat. Hi ha un projecte, però no s’acaba de dur a terme”, explica Parra. Les crítiques són severes i els resultats, de moment, invisibles. “Tothom sap que al Germans Escales no és practicable (l’esport)”, argumenta Parra. I reclama que es canviï la gespa com a actuació prioritària.

Desconfiança amb el Govern

Parra denuncia que les administracions reconeixen que el rugbi “té molts valors”, però no es refia de les paraules “fins que no puguem veure les màquines”. Assegura que s’han reunit amb l’Institut Municipal de l’Esport (IME) i amb diversos polítics, però que tot el procés és lent. Quan tinguin un camp nou al poliesportiu on entrenen, hi podran jugar els partits.

Ahir al dematí, diversos equips es van congregar al Germans Escales amb un ambient festiu i de reclam. Pels presents, el resultat va ser satisfactori i esperen poder resoldre la situació tan aviat com sigui possible. Jugadors de totes les edats i familiars van formar files per mirar d’aconseguir la fita d’omplir tot el camp de futbol del poliesportiu de Son Gotleu. Han arribat de tots els pobles i fins i tot hi han participat dos equips d’Eivissa i de Menorca. D’altra banda, aquells que no hi van poder ser presents van mostrar el suport a través de les xarxes socials i van organitzar petites melés.

Una història que ve d’enrere

A principis d’aquest 2016, el Ponent ja va denunciar una decisió del Govern segons la qual se li negava l’ús del Prínceps d’Espanya. En un comunicat, es criticà que a meitat de temporada no tinguéssin camp. El Govern es va defensar explicant que les instal·lacions del poliesportiu estaven en obres. En concret, s’estaven fent reformes sobre la pista d’atletisme i al camp d’herba natural. Allà, el Ponent hi ha jugat 14 anys com a local. En aquell mateix comunicat la directiva assegurà que es va “arribar al límit” i que el club, en tots els seus anys de trajectòria, va aconseguir convertir-se en un equip “respectat i reconegut”. El Ponent advertí que se’ls anuncià la mesura “de manera inesperada i sense previ avís”.

Com a reacció al comunicat de gener, el director general d’Esports del Govern, Carles Gonyalons, considerà -en declaracions que recollí Diario de Mallorca- que “no és sostenible tant impacte” al camp del poliespostiu. “Cercam alternatives, encara que es troben sense conveni vigent i amb casos de mal ús de la instal·lació”.

Reunió entre els implicats

Dia 18 de gener, al cap d’una setmana de fer les declaracions, Gonyalons es reuní amb el president de la Federació balear de Rugbi, Carlos Castellanos, i part de la directiva del Ponent, encapçalada pel president Rafael Oliver. “Entenem la preocupació del Ponent i des de les institucions hem de treballar per millorar el problema d’espai per a la pràctica del rugbi”, digué Gonyalons.

stats