Balears 29/08/2017

MÉS per Menorca critica al Govern per “defugir quasi obsessivament” el debat de la policia autonòmica

La formació assegura que el sistema policial a les Balears és "fràgil" i s'aguanta gràcies a la "voluntariosa, voluminosa i dispersa acció dels policies locals"

Ara Balears
3 min
La modificació de la Llei de coordinació de Policies Locals no aborda la creació d'un cos policial propi.

PalmaEl coordinador general de MÉS per Menorca, Nel Martí, ha reclamat, de nou, aquest dimarts la creació d'un cos de policia autonòmica per a Balears. En un article penjat a la web del partit, el diputat menorquinista lamenta que la proposta de modificació de la Llei de coordinació de Policies Locals, aprovada a finals del juliol pel Consell de Govern i que es tramitarà al Parlament per la via d'urgència, “defuig, quasi obsessivament, la possibilitat de posar en marxa el cos de policia autonòmica”.

Martí lamenta que, actualment, “som absolutament ineficients en l’execució i el control de les competències pròpies, a causa la manca dels serveis d’inspecció i policia competents per fer-ho”. “En aquests moments –hi afegeix– el fràgil sistema policial i de seguretat a les Illes s’aguanta gràcies a la voluntariosa, voluminosa i dispersa acció dels cossos de policia locals, que actuen en molts casos més enllà del propi àmbit competencial”.

En aquest sentit, critica la descoordinació entre els 50 cossos existents (48 locals i 2 estatals) i la insuficiència d'unes plantilles “inestables i envellides”. La conseqüència, assegura, és la “poca capacitat de respondre amb dotació suficient a situacions excepcionals o temporals (zones turístiques, festes populars massives...)”.

Competències sense capacitat de control

“De què serveix ser competents i desenvolupar legislativament en àmbits com la tutela de menors, joc i activitats, protecció mediambiental, urbanisme, lloguer turístic, si no tenim un cos d’inspectors i de policies per fer-ho complir?”, es demana Martí. “Com podem dur a terme el control d’activitats, com els pisos buits o els taxis pirata, si no tenim eines de control, de denúncia i de compliment? Com volem assumir noves competències de l’Estat –com trànsit interurbà– si no tenim un cos autonòmic que les aculli? Com hem de desenvolupar les competències executives que ens atorga l’Estatut d’Autonomia en el control de la seguretat privada o en l’àmbit del domini maritimoterrestre si no tenim l’eina per fer-ho? Com volem reforçar la seguretat a les zones turístiques o a les festes populars massives, com Sant Joan, sense efectius flexibles i mòbils que hi puguin actuar? Com podem ajudar als municipis amb un o dos o tres policies locals que no poden cobrir les 24 hores la vigilància del seu municipi?”, hi afegeix.

Els Mossos d'Esquadra son el mirall de MÉS per Menorca per a la futura policía autonòmica balear.

Tot i admetre que “lamentablement, l’espoli fiscal de l’Estat no ens permet posar en marxa el cos de policia autonòmica dins el context d’una nova llei integral de seguretat ciutadana”, Martí reclama “no renunciar a res” i aprofitar la modificació de la Llei de coordinació de Policies Locals per posar la primera pedra. Un gest similar al “que fa quasi 25 anys posà en marxa Catalunya per tenir el que ara és el mirall i el desig de tothom, els Mossos d’Esquadra”.

Els menorquinistes proposen que la modificació de la llei inclogui, entre d’altres, quatre qüestions bàsiques:

  • La creació del cos de policia autonòmica, per cobrir les mancances actuals.
  • Una Escola Pública de Formació Policial, amb formació homologada i vinculada al sistema públic d’ensenyament.
  • Un Observatori de Seguretat de les Illes Balears que inclogui tots els cossos i les forces de seguretat presents a les Illes.
  • Garanties per evitar la politització de les prefectures en les actuals policies locals.
stats