Balears 17/03/2014

MÉS per Mallorca no participarà a les eleccions europees

La coalició dóna suport a les candidatures encapçalades per ERC i per Compromís-EQUO

Ara Balears
4 min

PalmaLa coalició MÉS per Mallorca ha anunciat que no participarà a les eleccions europees en un comunicat de premsa on també diu que donarà suport a les candidatures encapçalades per ERC i Compromís-EQUO. Els econacionalistes pretenen "enfortir el projecte per tal de liderar el canvi polític l'any 2015" i no desgastar-se amb els comicis del 25 de maig.

Que els integrants de l'Aliança Lliure Europea (ALE) es presentin en quatre candidatures diferents a l'Estat deixava la coalició sense una referència clara i això, sumat al fet que MÉS no tingui cap possibilitat d'obtenir representació, feia que MÉS es plantejàs no presentar-s'hi; per això va obrir una roda de consultes a la militància. Aquest dilluns l'executiva de la formació a Mallorca ha decidit no entrar a la cursa electoral. Tampoc s'hi presentaran els partits membres de la coalició (PSM-Entesa i IniciativaVerds).

"Una vegada fetes les assemblees comarcals de MÉS per Mallorca, enrelació a les pròximes eleccions, s'ha evidenciat que no hi haviaun consens sobre la candidatura europea perquè la nostra coalicióhi pogués concórrer", assegura la coalició. A banda, "a només un any de les properes eleccionsmunicipals i autonòmiques, la prioritat és consolidar el projecte ifer créixer la coalició", insisteix. I MÉS assegura que se centrarà en això, preparar-se per a les eleccions de l'any vinent.

Arguments

MÉS "ha constatat" que "no hi ha cap candidatura unitària que reuneixi el conjunt de partits i organitzacions del sobiranisme progressista i l'ecologisme polític i l'ecosocialisme d'arreu de l'Estat" i, a més, la coalició no ha aconseguit prou consens intern per anar amb cap de les candidatures que s'hi presentaven. "Després d'analitzar aquestes circumstàncies, l'Executiva de la coalició ha prioritzat com a objectiu polític l'enfortiment del projecte comú per tal d'obtenir els millors resultats l'any 2015, ales eleccions al Parlament, al Consell i als ajuntaments, i fer possible el canvi polític al nostre país", asseguren els econacionalistes en el comunicat.

L'any passat MÉS pretenia formar part d'una candidatura conjunta del grup Verds-Aliança Lliure Europea, però reconeixen que "aquesta proposta no només no ha estat possible, sinó que anivell estatal s'han configurat almenys tres coalicions quecomplirien en part aquests requisits". Es tracta de les candidatures encapçaladesper ERC, Compromís-EQUO i Bildu-BNG. "No s'ha configurat per tantuna gran coalició que ajunti tot aquest espai que representa MÉSper Mallorca (esquerra nacionalista i sobiranista, esquerraalternativa, ecosocialisme)", assegura la formació.

MÉS "ha constatat" que "no hi ha cap candidaturaunitària que reuneixi el conjunt de partits i organitzacions delsobiranisme progressista i l'ecologisme polític i l'ecosocialismed'arreu de l'Estat; i de l'altra, que cap de les candidatures ques'han acabat conformant generaven el consens suficient en el si de lacoalició MÉS per Mallorca com perquè aquesta es pogués presentarconjuntament a les eleccions europees.

Després d'analitzar aquestes circumstàncies, l'Executiva de lacoalició ha prioritzat com a objectiu polític l'enfortiment delprojecte comú per tal d'obtenir els millors resultats l'any 2015, ales eleccions al Parlament, al Consell i als ajuntaments, i ferpossible el canvi polític al nostre país.

L'aposta inicial de MÉS per Mallorca

En relació a les eleccions europees, la coalició MÉS perMallorca va fer l'any passat la següent proposta: "és en elgrup Verds-ALE que MÉS per Mallorca, un projecte nou i obert querecull sensibilitats molt diverses, vol participar en la impulsiódel canvi necessari, juntament amb els partits de la FederacióPSM-Entesa i la cooperativa IniciativaVerds. Moltes organitzacionsd'arreu de l'Estat formen part d'aquest grup, i en un momentd'urgència democràtica, consideram que seria una passa endavantmolt important que les diverses forces que integren Verds-ALEconfluïssin en una candidatura conjunta per a les properes eleccionseuropees, una candidatura oberta a les formacions polítiques ques'hi vulguin incorporar des del compromís amb aquestes propostes,partint de la convicció que cal sumar per plantejar alternatives albipartidisme estatal, que tanta sintonia ha tingut en el disseny deles polítiques neoliberals europees".

La fragmentació de l'espai ALE-Verds

Aquesta proposta no només no ha estat possible, sinó que anivell estatal s'han configurat almenys tres coalicions quecomplirien en part aquests requisits (les candidatures encapçaladesper ERC, Compromís-EQUO i Bildu-BNG). No s'ha configurat per tantuna gran coalició que ajunti tot aquest espai que representa MÉSper Mallorca (esquerra nacionalista i sobiranista, esquerraalternativa, ecosocialisme).

La decisió de no concórrer a les eleccions europees

MÉS per Mallorca va acordar a l'Assemblea Constituent deixarllibertat als partits integrants per a les aliances a nivell estatali europeu i que, per tant, les eleccions europees quedaven fora de lasobirania de la coalició, tret que hi hagués un consens. Per aixòes varen preveure una sèrie d'assemblees territorials per acostarposicionaments.

Una vegada fetes les assemblees comarcals de MÉS per Mallorca, enrelació a les pròximes eleccions, s'ha evidenciat que no hi haviaun consens sobre la candidatura europea perquè la nostra coalicióhi pogués concórrer. D'altra banda, el PSM-Entesa i IniciativaVerdshan considerat que, a només un any de les properes eleccionsmunicipals i autonòmiques, la prioritat és consolidar el projecte ifer créixer la coalició.

Objectiu: enfortir MÉS per Mallorca per fer possible el canvipolític el 2015

A partir d'ara, la coalició MÉS per Mallorca centrarà elsesforços en mobilitzar les bases, en escoltar la ciutadania, enelaborar la proposta política i, en definitiva, presentar unprojecte polític sòlid i de futur per esdevinir l'alternativa realal bipartidisme PP-PSOE i per liderar l'any que ve el canvi políticen aquest país.

stats