Educació
Balears 18/09/2017

Més de 300 empreses participen a l'oferta d'FP dual a les Balears

Aquesta modalitat de formació s'estrena aquest curs a Eivissa amb els cicles de Cuina i Gastronomia i Jardinera i Floristeria

Anna Vidal
2 min
Una alumna d'FP dual realitza la seva formació a la Cambra de Comerç de Mallorca / ARA BALEARS

PalmaLa Conselleria d'Educació i la Cambra de Comerç de Mallorca han donat a conèixer aquest dilluns l'oferta educativa de la Formació Professional dual per a aquest curs 2017-18, que tindrà 280 places i en què participaran més de 300 empreses. Es tracta d'un model de formació professional que combina la formació en centres educatius i la formació en empreses amb un contracte de formació i aprenentatge retribuït.

Les Illes Balears són l'única comunitat on les empreses que col·laboren signen contractes de formació amb els estudiants per una durada mínima d'un any. “S'ha apostat per seguir un model europeu, que és més positiu per a les dues parts”, ha assenyalat José Luis Roses, president de la Cambra de Comerç. “Els contractes fidelitzen més i responsabilitzen més”, hi ha afegit Martí March, conseller d'Educació i Universitat.

Des que es va posar en marxa aquest model, l'any 2012, Educació i la Cambra de Comerç col·laboren per donar-lo a conèixer entre el sector educatiu i empresarial. “Els resultats són molt positius, desperta interès entre els empresaris”, ha destacat Roses. Així, tot i l'alt índex d'inserció laboral, és un sistema encara poc conegut. Segons un estudi de la Cambra de Comerç, un 71% de les empreses desconeix l'FP dual i el major desconeixement es registra a Menorca i a les Pitiüses.

March ha destacat que l'FP dual pot ajudar a millorar les taxes d'escolarització postobligatòria, que actualment són de les més baixes de l'Estat, i a la llarga contribuirà a la professionalització dels treballadors, una passa imprescindible per augmentar la productivitat i tenir una “economia sostenible”. “Hem de fer una valoració en positiu de l'FP, és una via de futur”, ha sentenciat.

Cicles formatius

Enguany l'FP dual es posa en marxa a Eivissa amb els cicles de grau mitjà de Cuina i Gastronomia a l'IES Isidor Macabich i el de Jardinera i Floristeria al CIFP Can Marines. A Mallorca, deu centres ofereixen fins a 13 cicles formatius diferents i els més consolidats avui dia són els d'Administració i Gestió i el d'Informàtica i Comunicacions.

Així mateix, en el marc del conveni de col·laboració entre Educació i la Cambra de Comerç també es duen a terme formacions per als tutors dels centres educatius i sessions informatives i d'orientació per als alumnes i es treballa en una eina per mesurar quantitativament i qualitativament el projecte d'implantació de la formació professional dual.

stats