SOBIRANISME
Balears 17/11/2017

Menorca dona cabuda a les joventuts de nacions sense estat

Els joves d’esquerra d’Europa es concentren en unes jornades organitzades per les JERC

Ivan Martín
2 min
El programa de les trobada, elaborat per les Joventuts d’Esquerra Republicana, es desenvolupa amb el títol Remember, Reflect, Rise Up.

CiutadellaMenorca acollirà durant tot el cap de setmana la IV Trobada Internacional de les Joventuts d’Esquerra Republicana. La iniciativa congregarà deu delegacions internacionals que participaran en xerrades, tallers i visites conjuntes amb el repte de millorar i potenciar la cooperació en la lluita ecologista. És, precisament, aquest aspecte el motiu pel qual les trobades es realitzen a l’illa. Ho confirma el secretari d’organització d’Esquerra Republicana a Menorca, Joan Albert Pons: “Es tracta d’una trobada anual de joventuts de nacions sense estat, és a dir de formacions polítiques sobiranistes, i ara toca l’organització als Països Catalans. El tema central és l’ecologisme i Menorca és el paradigma de com gestionar aquesta qüestió”.

Programa variat

El programa elaborat per les Joventuts d’Esquerra Republicana es desenvoluparà sota el títol Remember, Reflect, Rise Up (recorda, reflexiona, aixeca’t). Hi participaran els delegats de Linksjugend Solid (Alemanya), Bloco de Esquerda (Portugal), Junge Linke (Àustria), Left Youth of Finland (Finlàndia), Plaid Ifanc (Gal·les), Sinn Féin Republican Youth (Irlanda), Neolaia Syriza (Grècia), SFU (Dinamarca), Scida (Sardenya) i Scottish National Party (Escòcia). Els assistents abordaran temes com la construcció desenfrenada o la sostenibilitat del turisme, i també es debatrà sobre models energètics i de creixement. La base d’operacions serà l’alberg de Sa Vinyeta, a Ciutadella, tot i que també visitaran Maó. Joan Albert Pons assegura que “estam contents, exultants per poder acollir la trobada, perquè Menorca es posa dins del mapa de països sense estat”.

La comitiva, configurada per més d’una vintena de joves, hi va arribar ahir per via marítima des de Barcelona. Ja a Menorca, van poder gaudir d’un esmorzar ecològic a La Marcona i començaren les primeres xerrades sobre els Països Catalans i el turisme. La primera jornada també va incloure una visita a la urbanització de Cala en Bosch. Per a avui, els joves d’esquerra coneixeran el Parc Natural de l’Albufera del Grau i exposaran les seves idees sobre les alternatives al petroli i el creixement i els models d’energia. D’altra banda, es dissertarà al voltant de la problemàtica de l’aigua i altres mesures aplicables en l’àmbit local.

Les jornades, fins demà

La IV Trobada Internacional de les Joventuts d’Esquerra Republicana conclourà demà a Maó, on s’exposaran les conclusions de la reunió entre branques juvenils de formacions d’esquerra. El conseller insular de Cultura i Patrimoni, Miquel Àngel Maria, oferirà una xerrada sobre com el procés català pot afectar l’illa. L’acte, que s’iniciarà a les 11 h a la seu de MÉS per Menorca, es dividirà en dues parts tal com reconeix Miquel Maria: “En primer terme contextualitzar el vincle històric entre Catalunya i Menorca, ja que potser a determinades parts d’Europa no ho acaben de tenir prou clar. La segona línia serà explicar com afectaria una hipotètica independència de Catalunya. Una cosa és com es posiciona la gent, si hi està a favor o en contra, si es mira tot aquest procés amb interès o no i una altra, si finalment Catalunya acaba esdevenint un estat propi, quines conseqüències tindria per a l’illa des d’un punt de vista més objectiu”.

stats