Balears 23/12/2016

31 de desembre, Diada de Mallorca

El Consell aprova el canvi de data amb l'oposició del PP i Ciutadans i les protestes de la Fundació Jaume III

Carmen Buades
2 min
Els protestants han assistit al ple del Consell de Mallorca.

PalmaEl Consell de Mallorca ha aprovat definitivament aquest divendres el canvi de data de la Diada, que a partir de l'any que ve se celebrarà el 31 de desembre. Així ho ha decidit la institució insular en un ple extraordinari que ha estat marcat per les protestes d'aproximadament 30 persones que denunciaven les "imposicions catalanistes" com consignes com "La Diada de tots és mallorquinista" i "No volem MÉS imposicions catalanistes".

Els defensors de la modificació, com el grup Blanquerna i l'Assemblea Sobiranista de Mallorca, han mostrat el seu suport a l'equip de govern insular amb banderes quatribarrades i han felicitat el Consell pel "reconeixement d'allò que és lògic, normal i evident". El canvi de data ha comptat amb els vots a favor del PI i dels tres partits del govern (Més, Podem i PSIB) i l'oposició del PP i Ciutadans, que han criticat les "raons polítiques" de la decisió, així com el fet que "el 12 de setembre ha fracassat perquè (els membres del Pacte) han volgut que fracassi".

Lluís Apesteguia, president de la comissió de la Diada i portaveu de Més, ha recordat que "el canvi de data no basta" per fer que la societat mallorquina se senti com a seva la festa i ha defensat que es converteixi en una "acció popular, col·lectiva i participada" per construir un "poble orgullós de si mateix".

A la sala de plens hi havia diversos càrrecs de la formació ecosobiranista, com el tinent de batle Toni Noguera, els consellers Biel Barceló i Ruth Mateu, la cooportaveu Bel Busquets o els diputats Joana Aina Campomar i Toni Reus. També hi han assistit el president del grup Blanquerna, Tomeu Martí, i l'expresident del Govern i dirigent de l'Assemblea Sobiranista de Mallorca, Tòfol Soler, qui, de fet, ha pres la paraula per defensar el canvi de data. L'han acompanyat Aina Vidal, portaveu del grup Blanquerna, i Maria Antònia Font, de l'executiva de l'STEI. En contra de la decisió s'ha manifestat Joan Font, president de la Fundació Jaume III.

stats