TERRITORI
Balears 15/12/2017

Matutes: “La Llei d’urbanisme resol situacions injustes”

El GEN demana la dimissió immediata del batle de Sant Josep, Josep Marí ‘Agustinet’

Armando Tur
4 min
ABEL MATUTES  Matutes assegura que tots els hotels del seu grup de Platja d’en Bossa han estat construïts amb llicència d’obra i llicència d’activitat i, “el que és més important”, sobre terrenys “ordenats legalment i urbanística”.

Sant JosepAbel Matutes es defensà ahir de les acusacions que MÉS, Podem i el grup GEN-GOB havien fet les darreres setmanes assegurant que la nova Llei d’urbanisme estava feta “a mida” per als interessos del seu grup empresarial. L’exministre assegurà que les seves empreses “sempre han actuat de manera estrictament legal i responsable d’acord amb els procediments i la normativa aplicable a cada cas i a cada moment” i nega haver-se aprofitat de cap posició de “privilegi”.

Segons el relat de Matutes, tots els hotels del seu grup aixecats a Platja d’en Bossa han estat construïts amb llicència d’obra i llicència d’activitat i, “el que és més important”, sobre terrenys “ordenats legalment i urbanística”. Matutes ha fet públics documents de l’Ajuntament de Sant Josep que daten de 1987 i que donen llum verda a “plans parcials” dels sectors sobre els quals estan edificats els hotels que avui són en el punt de mira de molts, “tots ells aprovats en la corresponent Comissió d’Urbanisme”.

La situació, segons Matutes, s’ha donat quan una denúncia del grup GEN-GOB fou resolta pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears que explica que “no s’havia acreditat suficientment la naturalesa del sòl urbanitzable de Platja d’en Bossa”, un fet del qual responsabilitat “el funcionari que va rebre la notificació” al Consell d’Eivissa i que “no la va traslladar a ningú ni la va contestar”. Per aquest motiu el TSJIB només va poder concloure que aquells terrenys “havien de ser desclassificats”.

Abel Matutes també va voler defensar “l’interès general” d’aquest decret, ja que afecta molts més propietaris i moltes més zones, “com urbanitzacions i importants centres turístics”, però, a més, “suposen importants ingressos per a l’erari municipal”. L’empresari assegurà que des que s’ha obert el seu primer establiment a Platja d’en Bossa, el seu grup ja ha pagat 453.458,31 euros en impostos de béns immobles a Sant Josep, i entén que el que ha recollit el Parlament era una petició “legítima” de les autoritats municipals per resoldre “situacions injustes”. Això suposa la correcció formal d’una situació “de fet i jurídica incerta” i dona solució a tota una sèrie de “construccions consolidades”. A més, creu que l’Ajuntament ha fet una petició “seriosa i responsable”.

Pel que fa a MÉS i a Podem, les dues forces més crítiques amb la disposició transitòria 14 al Parlament, Matutes assegurà que no n’havien criticat cap punt fins que el GEN-GOB no va enviar una nota de la qual es varen fer ressò diferents mitjans. Els acusa, també, d’hipocresia, perquè, segons l’empresari, el seu grup treballa en la direcció que ells demanen: “multiplicant per sis el nombre de treballadors i reduint un 30% el nombre d’habitacions”. Diu que als partits d’esquerres no els interessa que hi hagi ocupació més que en els seus discursos, però que “s’alimenten d’una taxa d’atur alta”.

El GEN vol la dimissió d’Agustinet

A l’altra cara de la moneda les coses no es veuen tan clares i el GEN afirma que el Govern menteix sobre el suposat “interès públic” de legalitzar les urbanitzacions de Platja d’en Bossa. En una nota de premsa, els ecologistes indiquen que amb aquesta normativa el que es persegueix és “cobrir l’esquena del batle que l’ha proposada, Josep Marí Agustinet, i de la seva predecessora, Neus Marí”. Asseguren que en els sòls que es pretenen regularitzar “s’hauria pogut atorgar un nombre indeterminat de llicències d’obra major que serien il·legals”. També diuen que, contradient el director general de Territori del Govern, “no hi ha lloc a indemnitzacions per obres il·legals a uns sòls rústics des de fa gairebé 20 anys”.

Per tot això, els ecologistes demanen la dimissió “immediata” de l’alcalde de Sant Josep, Josep Marí, i la derogació “de manera fulminant” de la disposició transitòria 14 de la Llei d’urbanisme. Així mateix, els ecologistes creuen que “s’ha d’obrir una investigació dels fets per depurar responsabilitats”.

L’Ajuntament de Sant Josep va contestar de seguida les “acusacions” del GEN-GOB a través d’un comunicat en què afirmava que es “valorarà” presentar una querella criminal contra l’organització ecologista, concretament contra “les persones que sostenen afirmacions que atempten contra el dret a l’honor, tant dels responsables polítics com del personal funcionari del Consistori”.

Segons la nota, “el GEN menteix o té un absolut desconeixement de la realitat” sobre les llicències atorgades per l’Ajuntament”, ja que -varen afirmar- el Consistori només ha concedit una llicència durant aquesta legislatura i ha estat a l’antiga discoteca Space. Aquesta va servir per “enderrocar obres il·legals” i va estar avalada “per tots els preceptius informes tècnics i jurídics favorables”.

La resta de llicències atorgades per reformar els hotels de Platja d’en Bossa “no s’han concedit durant aquesta legislatura” i es varen fer a “l’empara” d’una Llei de turisme que el govern local “sempre ha criticat”. Així mateix, varen remarcar que tot el que va apuntar el GEN-GOB en el seu comunicat “ho hauria d’haver dit un jutge, i no ha estat el cas”.

stats