Balears 03/05/2016

Un testimoni revela les ingerències de Matas, Urdangarin i Escarrer per aconseguir 100.000 euros de Sa Nostra

Els llavors president i director general de l'entitat van comunicar la decisió de concedir els doblers sense sotmetre-ho a votació del Consell d'Administració

Ara Balears
2 min
L'expresident, Jaume Matas, en una de les seves habituals visites al jutjat.

PalmaLa sessió número 39 del judici del cas Nóos ha aportat una mica més de llum als dubtes sobre la mecànica de presa de decisions a les caixes d'estalvi en els temps de vaques grasses previs a la crisi.

Un membre del Consell d'Administració de Sa Nostra ha revelat que l'entitat va patrocinar amb 100.000 euros l'Illes Balears Forum seguint una ordre directa del Consolat de Mar, on llavors manava Jaume Matas. No només això, sinó que el mateix Iñaki Urdangarin i l'empresari hoteler Sebastià Escarrer van anar a visitar personalment el llavors director general de l'entitat, Pere Batle, per demanar-li el patrocini.

El testimoni ha afirmat que la notícia va causar "sorpresa" entre els membres del Consell d'Administració perquè una visita d'aquest tipus no era gens habitual "ni en la manera ni en la forma" com es va produir. Batle i el llavors president de Sa Nostra, Llorenç Huguet (actualment rector de la UIB), van informar de la trobada visiblement "incòmodes", segons ha declarat el testimoni. El patrocini, finalment, es va concedir, per la "interferència" del Govern Matas. La decisió no es va sotmetre a votació al Consell d'Administració perquè ja venia presa, ha afegit.

El testimoni ha revelat que ha conegut la quantitat de 100.000 euros arran de la investigació i que, en el seu moment, ja va posar en dubte la conveniència del patrocini al·legant que Sa Nostra era una entitat de gamma mitjana, regional, molt centrada en famílies i petits empresaris, que no tenia "gaire a guanyar en un endevinament d'aquestes característiques". El testimoni ha insistit que la decisió va arribar "presa" al Consell d'acord amb les atribucions que tenien Huguet i Batle per prendre decisions. El testimoni ha assegurat que, en tot moment, va quedar clar que "el Govern Matas estava interessat en el patrocini de Sa Nostra com a entitat de referència a Balears". Finalment, ha afirmat que aquella no va ser l'única "ingerència" del Govern Matas a l'entitat, que el 2010 es va veure obligada a fusionar-se amb altres caixes regionals pels estralls que la crisi i la mala gestió van fer en els seus comptes.

stats