Balears 21/10/2015

Llum verda a Cort per endeutar-se 40,6 milions d'euros més

Madrid autoritza l'operació financera, que servirà per pagar expropiacions de mandats anteriors

R. Gallego
2 min
Imatge del predi de Son Berga, amb el Castell de Bellver al fons.

PalmaEl Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques ha donat llum verda a l'Ajuntament de Palma perquè es pugui endeutar 40.600.000 euros i d'aquesta manera fer front a unes expropiacions executades en l'etapa com a batlessa de la popular Catalina Cirer (2003-2007).

Una vegada el ple de Cort ja va aprovar l'operació al mes de juliol passat –amb els vots favorables del govern tripartit format per PSIB, MÉS i Som–, els responsables municipals havien d'actualitzar el seu pla de sanejament davant l'esmentat Ministeri si volien ampliar el seu deute financer. El Consistori ha fet els deures i Madrid hi ha donat el vistiplau.

Aquests 40,6 milions d'euros serviran per fer front al pagament d'expropiacions sobre les quals s'arrosseguen sentències fermes. Es tracta d'expropiacions realitzades en mandats anteriors i que es remunten fins i tot al de Catalina Cirer (2003-2007), com és el cas dels 254.000 metres quadrats del predi de Son Berga, a Gènova, que s'expropiaren l'any 2004 per ampliar el bosc de Bellver. Els pèrits municipals valoraren els terrenys en 2,8 milions, però en darrera instància el Tribunal Suprem donà la raó als propietaris i fixà un preu de 21,9 milions, més de la meitat de l'endeutament que ara ha d'assumir Cort. L'altre gran pagament és per als terrenys a la zona de la Porciúncula, expropiats per destinar-los a la construcció d'un poliesportiu. Finalment l'Ajuntament ha de pagar per això 13,9 milions.

Ja s'acumulen 320 milions de deute

Per fer front a l'operació d'endeutament, que farà que el deute financer municipal passi de 290 a 320 milions d'euros, l'Ajuntament s'ha acollit al fons d'impuls econòmic habilitat pel Ministeri, que permet unes condicions avantatjoses perquè estableix dos anys de carència, sense interessos durant el primer any i un tipus de l'1,3% a partir del segon. El regidor d'Economia i Hisenda, Adrián García (PSIB), va defensar l'endeutament per aprofitar aquestes condicions favorables "i deixar d'incrementar l'import a pagar per les expropiacions amb interessos de demora". "El deute ja existia", va dir García, "el que feim ara és passar-lo a un deute financer i també tindrem així una fotografia més real de l'endeutament municipal", assegurà al juliol.

El deute per expropiacions executades en operacions urbanístiques en anteriors equips de govern és un dels problemes pressupostaris més greus dels gestors municipals. El govern de Mateu Isern calculà que a l'inici del seu mandat es tractava d'una quantitat al voltant dels 100 milions d'euros, uns 25 dels quals es pagaren durant els darrers quatre anys. El tripartit presidit per José Hila s'ha queixat ara de trobar-se amb la sentència ferma del Tribunal Suprem sobre l'expropiació de Bellver, perquè l'ha d'assumir. Considera així que el superàvit que Isern havia anunciat que deixava a Cort, més o manco la mateixa quantitat de 22 milions d'euros, no és tant.

stats