Salut
Balears 04/05/2017

Les llistes d'espera per especialitats i centres ja es poden consultar al web de Salut

El nombre de persones que esperen més de 60 dies per visitar l'especialista s'ha reduït un 81% respecte de l'any passat

Anna Vidal
2 min
Imatge d'arxiu d'una operació quirúrgica / ARXIU

PalmaDes d'aquest dijous els ciutadans ja poden consultar les llistes d'espera desglossades per mesos, especialitats i centres al web del Servei de Salut. Es podrà consultar l'evolució mes a mes i comparativament amb l'any anterior. “És una passa més de transparència per als ciutadans”, ha explicat la consellera de Presidència, Pilar Costa, qui ha recordat que la publicació d'aquestes llistes forma part dels compromisos adquirits en l'acord de governabilitat signat per les forces progressistes l'estiu del 2015.

Aquesta eina, que s'implanta per primera vegada a les Illes Balears, també permetrà descarregar les gràfiques i accedir a cada un dels indicadors per poder fer una anàlisi exhaustiva de les dades. El sistema recopila dades des del 2015 i en una segona fase, prevista per a d'aquí a uns mesos, es podrà també consultar el temps d'espera de les proves radiològiques. La consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha destacat durant la presentació del nou portal que es tracta d'una "eina de participació molt útil" per a la ciutadania i ha garantit la màxima seguretat en el tractament de les dades dels pacients.

Llistes d'espera

Gómez ha destacat que en un any s'ha aconseguit millorar la situació de les llistes d'espera gràcies a l'esforç del Servei de Salut i dels professionals de tots els centres, encara que ha reconegut que s'ha de continuar fent feina per reduir-les encara més. “Sempre que hi hagi persones que hi estiguin més de 180 dies per una intervenció o més de dos mesos per una consulta a l'hospital estarem preocupats”, hi ha afegit. Finalment, ha recordat el compromís del seu departament de publicar el decret de garantia de demora, que esperen que es faci efectiu a principis de l'any que ve.

Actualment hi ha 667 persones que esperen més de 180 dies per a una intervenció quirúrgica, una xifra que suposa una reducció del 63,5% respecte de l'any passat, i 4.052 pacients que han d'esperar més de 60 dies per ser atesos per un especialista, un 81% menys que al 2016.

Pel que fa a la mitjana de demora per una intervenció quirúrgica, aquesta ha passat de 95,6 dies als 72,9 actuals i, en el cas d'intervencions oncològiques de prioritat 1 (carcinoma de pròstata, carcinoma de bufeta, càncer gàstric, càncer de còlon, etc.), la detecció, el diagnòstic i el tractament es completen en una mitjana de 17,39 dies.

Quant a les consultes amb especialistes, el temps de demora ha davallat 43,6 dies, ja que ha passat d'una mitjana de 72,5 dies a 28,9. En el cas de les proves radiològiques, la mitjana d'espera per una primera radiologia és actualment de 49,4 dies.

stats