Publicitat
Publicitat

PRIMÀRIES PSIB L’ENDEMÀ

La lliçó i els deures de les primàries per als socialistes

Armengol haurà d’aprofitar la mobilització i representar el vot de Calvo per tenir opcions

Les primàries obertes que diumenge va fer el PSIB deixen sobre la taula diverses claus que expliquen la victòria de Francina Armengol (obté un 54,58% dels vots) i la important suma de vots assolida per Aina Calvo (un 45,42%). Claus, en positiu i en negatiu, que haurà de tenir en compte Armengol i el PSIB si volen traslladar la mobilització assolida ara a les eleccions autonòmiques de 2015.

Forta mobilització

El PSIB demostra capacitat per moure militants i electorat

En aquestes primàries obertes, el PSIB ha demostrat capacitat per mobilitzar militants i simpatitzants. És ingenu pensar que els 11.985 ciutadans inscrits que no eren militants ho feren tots de motu proprio, com també ho és pensar que les 11.818 persones que votaren diumenge ho haguessin fet sense la important tasca duita a terme per les dues candidatures per activar-los. La incertesa dels resultats va provocar que les maquinàries d’un costat i de l’altre es deixassin la pell per guanyar les primàries. S’evidencia així que el PSIB és capaç de jugar amb les mateixes armes que el PP a l’hora de mobilitzar el seu electorat. De moment, només ha demostrat que ho pot fer en un procés intern.

Tots reforçats

Armengol referma el lideratge i Calvo i el PSIB també hi guanyen

La mobilització assolida diumenge reforça les expectatives del PSIB. Ila victòria també referma el lideratge de Francina Armengol, sobretot si es té en compte que una victòria d’Aina Calvo l’hauria debilitat inevitablement com a secretària general. Els resultats de diumenge, amb nou punts de diferència entre candidates, haurien deixat debilitada la guanyadora si s’haguessin produït en un congrés. Però no poden ser llegits amb aquesta clau perquè precisament la seva victòria allunya la possibilitat d’un congrés extraordinari. Ara, Armengol serà una candidata avalada no només per militants sinó també per ciutadans. Però el cas és que el gran resultat assolit per Calvo en tan poc temps també la reforça a ella.

Vot en clau interna

Armengol guanya on les direccions locals li són afins

Armengol basa la seva victòria en dos punts: la Part Forana de Mallorca (sobretot Inca) i Eivissa. Només a Inca i a Eivissa treu gairebé mil vots a Calvo, que acaben sent determinants. En línies generals, la seva victòria es produeix allà on els líders locals del partit li són afins. I, en canvi, allà on les direccions poden ser més crítiques amb la línia oficial, no guanya. Malgrat que les primàries han estat obertes a la ciutadania, en realitat s’ha votat molt en clau interna.

Els nuclis més poblats

Armengol perd on es concentra el 62% del cens electoral balear

Armengol, tot i la seva victòria, no guanya en nuclis molt poblats, que són clau en unes eleccions. A banda de Palma, Calvià i Llucmajor, Calvo s’imposa a Manacor, Andratx, Felanitx, Artà, Esporles, Montuïri, Porreres, Santanyí, Son Servera, Ciutadella, Maó, Alaior, es Migjorn i Sant Lluís. En aquests municipis es concentra el 61,7% del cens electoral de Balears. Els resultats no només s’entenen en clau de vot urbà sinó també en clau de partit.

L’avís de Palma

Amb els resultats d’ara, Calvo és clau per decidir el candidat a Cort

La derrota d’Armengol a Palma és percentualment més important que la que pateix Calvo a la Part Forana. Mentre que la candidata no arriba al 30% de vots a Ciutat, l’exbatlessa supera el 36% a la Part Forana. En qualsevol cas, els resultats de Palma són una clara advertència a Armengol amb vista a l’elecció del futur candidat a Cort. Calvo no repetirà i si hi ha més d’un candidat es faran primàries al setembre, encara que en aquest cas només podria participar-hi la militància. Amb els resultats de despús-ahir, un candidat d’Armengol que s’enfrontàs a un de Calvo tindria poques opcions.

Els dos sectors

Si Armengol representa els votants de Calvo tindrà opcions

Els resultats també posen de manifest que, tot i la victòria d’Armengol a les primàries, aquesta haurà de resoldre alguns problemes interns si vol tenir opcions electorals. No li bastarà una conxorxa, haurà d’assumir les reivindicacions del sector d’Aina Calvo i haurà de donar resposta al missatge que envien els votants que optaren per l’exbatlessa si no vol que es despengin. Però Armengol també haurà de respondre al descontentament amb la línia oficial evidenciat pels socialistes de determinats municipis de la Part Forana i de Menorca. Sols si aconsegueix representar els votants que ha tingut Calvo tindrà opcions.