Balears 26/07/2013

El Govern prohibirà els llaços amb les quatre barres però no amb la bandera espanyola

L'Executiu aprova la Llei de símbols, que preveu multes de fins a 10.000 euros per penjar-ne en edificis institucionals i escoles tant públiques com concertades

ARA Balears
2 min

PalmaEl Consell de Govern ha aprovat aquest migdia la Llei de símbols que prohibeix penjar llaços amb les quatre barres sense autorització prèvia en edificis de l'Administració, incloent-hi escoles i instituts tant públics com concertats. Segons ha admès aquest migdia el vicepresident, Antonio Gómez, la llei sí que permetria, si algú ho volgués fer, penjar llaços amb la bandera espanyola, la de les Illes Balears o l'europea. Com que són les banderes oficials, es poden fer servir sense que calgui autorització prèvia i no impliquen cap mena de sanció

La llei, que encara s'ha de ratificar al Parlament on el PP té majoria absoluta, preveu multes d'entre 5.000 i 10.000 euros per a qui col·loqui un llaç -o un símbol no oficial- sense permís i, en cas que no se'n pugui identificar l'autor, també marca sancions d'entre 2.000 i 5.000 euros per al responsable del centre que no el llevi quan se li ordeni. Amb l'aprovació de la llei, a més, qui vulgui fer servir les banderes balear, espanyola o europea en logotips o escuts també haurà de demanar-ne autorització.

"Vull que quedi molt clar que no és una llei que limita la llibertat d'expressió, però consideram que en aquells bens immobles o mobles afectes a la prestació d'un servei públic no caben expressions de caràcter ideològic", ha dit l'impulsor de la polèmica llei, el vicepresident Gómez. El titular de Presidència també ha reconegut que, tot i el canvi de redactat a que obligà el Consell Consultiu després d'advertir que el primer era inconstitucional, no canvia res a efectes pràctics i, per tant, penjar un llaç en defensa de la llengua en un centre escolar està prohibit i només es podria posar si el Govern ho autoritza, cosa que no es planteja. També ha avançat que el mateix passarà amb pancartes reivindicatives. Només es poden penjar, sense necessitat de permís, llaços amb la bandera espanyola, balear, mallorquina, menorquina, eivissenca, formenterenca o europea.

La mateixa llei també regula l'ús dels símbols oficials i impedeix utilitzar la bandera de les Illes, l'escut de la comunitat o altres emblemes de la comunitat per posar-hi les sigles d'un partit polític, d'un sindicat, d'associacions o d'entitats. Si es fes, podria ser objecte d'una multa de 500 a 2.000 euros. "És una llei dissuassòria", ha recalcat el vicepresident. Tot i que Gómez ha apuntat que la bandera o l'escut de Balears no es pot utilitzar en logotips sense permís, el Govern ha rectificat després i ha esplicat que si que està permés.

stats