Balears 04/12/2017

L'esprint final de la Llei d'urbanisme obre una nova fissura al Pacte

El PSIB eivissenc titlla de "demagogs" MÉS i Podem per no donar suport a la disposició que legalitzaria terrenys de la propietat de Matutes

A.t. / J.v.
3 min
Panoràmica de Platja d'en Bossa, a Eivissa.

Eivissa / PalmaLa criticada Disposició Transitòria 14 de la Llei d'urbanisme, que podria ser aprovada aquest dimarts al Parlament, ha obert una nova escletxa entre els tres principals socis dels Acords pel Canvi. Almanco, entre MÉS per Mallorca, Podem i la Federació Eivissenca del PSIB, que aquest mateix dilluns ha emès un dur comunicat per criticar la “demagògia” de la formació dels cercles i els ecosobiranistes davant la negativa a aprovar una disposició que, consideren, “permetrà resoldre alguns dels problemes heretats d'anys del govern del PP a zones com Cala Tarida o Platja d'en Bossa, per una gestió territorial i del sòl al servei únicament de l'especulació urbanística”. Podem i MÉS, en canvi, han confirmat aquest dilluns que no hi donaran suport per considerar que afavoreix interessos de la família Matutes.

Els socialistes eivissencs han volgut “desmentir rotundament” que hi hagi cap benefici cap a l'empresari. En el cas de Platja d'en Bossa, la disposició transitòria, asseguren, impedeix un desenvolupament major. En cap cas, a més, afirmen, permetrà el projecte de camp de golf de Matutes, ja que, asseguren, queda fora de l'àmbit del sector 1.23.

Amb la nota, el PSIB eivissenc ha volgut “fer públic el malestar” amb els seus socis de pacte al Consolat de Mar perquè consideren que “han optat per la via fàcil, sense interessar-se per la resolució dels problemes urbanístics que pateixen zones com Platja d'en Bossa o Cala Tarida, de falta de sòl públic, ordenació, adequació dels vials, etc.”.

L'objectiu de la norma, insisteixen, és “poder incorporar al planejament urbanístic construccions actuals, fetes amb llicència municipal i amb llicència d'activitat, per tal que es puguin realitzar les corresponents cessions de sòl públic, recepcionar les obres d'urbanització i definir una ordenació correcta de totes les instal·lacions turístiques i recreatives”. En cap cas, insisteixen, “no es legalitzen obres fetes sense llicència”.

A més, asseguren que aquesta disposició tindrà efectes en altres zones del municipi de Sant Josep que també varen patir una situació semblant, “a causa d'anys de desgavells dels governs del PP”.

Guanyem, també en contra

Qui ja ha expressat el seu malestar amb la petició de l’Ajuntament de Sant Josep és el grup Guanyem del municipi, que dona suport al PSIB en el govern de l’Ajuntament. El portaveu de Guanyem, Fran Ramírez, ha lamentat que el batle de Sant Josep, Josep Marí ‘Agustinet', “va signar uns compromisos per una investidura que s’està passant per l’Arc del Triomf”. A més, assegura que aquest “servilisme” és “fastigós” i diu que Agustinet té “doble moral”. “No puc dir que em sorprengui l’habilitat que té el PSIB-PSOE per votar amb el PP balear per tal d’aconseguir urbanisme a la carta”, ha escrit Ramírez al seu twitter, on ha assegurat que Agustinet és “un crac en els malabarismes ideològics”.

Ramírez ha explicat que als punts referents a Territori, Medi Ambient i Sostenibilitat, el PSIB-PSOE i Guanyem van pactar “protegir els espais naturals de manera prioritària” i “descartar qualsevol projecte que afecti de manera negativa el patrimoni natural i mediambiental de Sant Josep”, motiu pel qual considera incomplerts els compromisos.

El PSIB, en mans del PP

Tot i les dures crítiques al PP en el comunicat, allò cert és que els socialistes eivissencs depenen dels populars per tirar endavant la iniciativa després de la negativa dels seus socis del Pacte. En aquest sentit, la portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, no ha volgut revelar el sentit del seu vot, en el ple de dimarts, tot i que ha anunciat que presentarà una esmena 'in voce' que permetria aplicar els mateixos criteris a altres indrets de les illes, entre els quals només ha mencionat la urbanització de Binorella, a Andratx. Prohens no ha confirmat, però, si estaria disposada a donar suport a la iniciativa dels socialistes si no els accepten aquesta condició.

stats