PODEM MALLORCA
Balears 27/05/2014

Laura Camargo: “La gent ha dit prou de destruir l’educació pública i atacar la llengua”

Xavier Gispert Zegrí
2 min

PalmaLaura Camargo és professora de la UIB, però sobretot una molt activa militant feminista i de l’esquerra anticapitalista de Mallorca. Des de fa un temps s’ha implicat en el Cercle Podem Mallorca, que ha impulsat el suport a Podemos, la gran sorpresa d’aquestes eleccions europees a les Illes, i al conjunt de l’Estat.

Tercera força política a Balears. Com valorau els resultats?

Amb molta alegria, il·lusió i l’esperança que no s’aturi aquí. Però també amb la intenció ferma de no morir d’èxit. Això no ha de ser la fi d’un camí, sinó l’inici de tot.

Projectes amb postulats com els de Podemos han fracassat un pic rere l’altre durant anys i també projectes amb aparells mediàtics molt més potents. Quina ha estat la clau del vostre èxit?

Un missatge molt clar i senzill: així no es pot. I en canvi, sí que es pot fer política d’una altra manera: cal recuperar el protagonisme per la ciutadania i la gent de baix. I també la idea de trencar amb el bipartidisme i sortir per guanyar, amb ambició i convicció. Totes aquestes idees han arrelat molt bé amb la indignació general. S’ha jugat també la idea del sentit comú. És de sentit comú no pagar el deute il·legítim. I explicant-ho molt clarament: parlar de les coses que semblen radicals i posar-les dins el sentit comú i la defensa dels drets humans.

Bons resultats de Podemos i de l’esquerra en conjunt, al marge del PSOE. Especialment, a més, a Mallorca i a les Illes. Creis que la marea verda hi ha tingut res a veure?

Com a professora diria que sí. Amb la vaga de docents i la manifestació del 29-S, el missatge que ha quedat clar és que es poden fer les coses d’una altra manera. La gent ha dit prou de destruir l’educació pública i d’atacar la llengua.

Uns resultats com els de diumenge obliguen a una pregunta: mirau a les eleccions municipals, insulars i autonòmiques de 2015?

Ho estam parlant. Ahir Pablo Iglesias deia que hem vingut a guanyar, no a ser flor d’un dia. Això ho decidiran els cercles, però sembla clar que sí: la idea és anar a properes convocatòries electorals. Amb qui? Ja és una altra pregunta. És una bona dada veure que la suma de les forces d’esquerra superen el PP i el PSOE. Però també és cert que tenim unes línies vermelles molt clares. Podemos és un mètode de treball i els partits tradicionals de l’esquerra tenen una manera de treballar vertical. Doncs bé, si accepten el nostres mètodes potser podrem parlar, però, si no, serà complicat. Ja ho veurem.

N’hi ha que us defineixen com un projecte anticapitalista, n’hi ha que diuen que és fill del 15-M o n’hi ha que parlen dels moviments socials. És tot això alhora, no és res d’això... com us definiu?

Podemos és el que la gent que hi vingui vol que sigui. Som un projecte horitzontal, transparent i assembleari. Del 15-M s’han recollit reivindicacions, però el 15-M es representa a si mateix. Hi ha molta gent anticapitalista, però n’hi ha que no, que senzillament està farta del bipartidisme, no arribar a final de mes, que els robin els de sempre, que els neguin el dret a decidir sobre el seu cos o que es desnonin els veïns.

stats