Balears 31/08/2017

Les caixes refugi a l'Albufera de Mallorca afavoreixen la població de ratapinyades

Se n'han instal·lat una cinquantena en deu anys per mantenir i potenciar la presència d'aquests quiròpters

Ara Balears
2 min
S'han instal·lat una cinquantena de refugis en deu anys

PalmaEnguany es compleixen deu anys de les primeres instal·lacions de caixes refugi per a ratapinyades a l'Albufera de Mallorca, unes instal·lacions que han afavorit la població d'aquests quiròpters a la zona, segons ha informat la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat en un comunicat. A l'Albufera hi viuen almenys deu espècies, ja que l'elevada presència d'insectes voladors el fa un lloc idoni perquè les ratapinyades s'hi puguin alimentar.

Ara per ara, ja hi ha una cinquantena de caixes refugi instal·lades, cosa que ha permès també millorar la informació que es té d'una espècie migratòria que prové del nord d'Europa, la ratapinyada petita de Nathusius, que es va descobrir el mateix any que es va començar a fer el seguiment dels refugis. Totes aquestes espècies "atorguen un valor afegit a l'espai protegit i ajuden a controlar les poblacions de moscards", i és per això que es va trobar convenient mantenir-ne i potenciar-ne la presència amb les caixes refugi instal·lades des de 2007.

Les caixes refugi a l'Albufera de Mallorca afavoreixen la població de ratapinyades

Cal tenir en compte que el nombre de refugis naturals va decréixer de manera important per la desaparició d'arbres grans, aquells que fan de sis a deus metres, per la qual cosa les caixes refugi s'han convertit en una "alternativa molt interessant", segons la definició de la Direcció General. La majoria de les caixes han estat utilitzades per la ratapinyada petita comuna i per la ratapinyada petita de Cabrera. La darrera és una espècie "molt estretament lligada als ecosistemes aquàtics i, per tant, molt característica de l'Albufera". D'altra banda, es té previst instal·lar més refugis en altres indrets de l'Albufera i començar un programa similar a l'Albufereta.

Segons ha explicat la Direcció General, aquestes instal·lacions també afavoreixen "la posada en marxa de programes educatius per donar a conèixer aquest important grup de mamífers voladors, encara tan desconegut per una bona part dels visitants". Iniciativa de Recerca de la Biodiversitat de les Illes (IRBI) és l'entitat que ha col·laborat per fer el seguiment i les instal·lacions de noves caixes. Aquests refugis estan fets o de fusta o d'un aglomerat de fusta i ciment, cosa que possibilita que les acceptin espècies que tenen "requeriments ecològics diferents", és a dir, tant aquelles que facin servir forats o escletxes en arbres com les que ho fan en edificis i altres estructures semblants.

Actualment, a l'Albufera de Mallorca hi viuen aproximadament aquestes deu espècies de quiròpters: la ratapinyada grisa ibèrica, la ratapinyada de peus grossos, la ratapinyada petita comuna, la ratapinyada petita de Cabrera, la ratapinyada petita de Nathusius, la ratapinyada de vores clares, la ratapinyada petita de muntanya, la ratapinyada dels graners, la ratapinyada orelluda i la ratapinyada de coa llarga.

stats