CORRUPCIÓ POLICIAL
Balears 17/06/2017

El jutge es creu les acusacions contra Gijón i Rodríguez

La testimoni que declarà ahir confirmà amb tot detall la seva versió, si bé la defensa hi advertí contradiccions

Anna Schnabel
4 min
Un testimoni més assenyala Gijón i Rodríguez per la seva presumpta implicació en festes en què haurien regnat la droga, serveis sexuals gratuïts i intercanvis de favors

La testimoni protegida que declarà que els polítics del Partit Popular Álvaro Gijón i José María Rodríguez obtenien gratuïtament serveis sexuals i drogues en el marc de l’entramat corrupte de la Policia Local va confirmar ahir la seva declaració davant el jutge instructor Manuel Penalva, qui donà a la seva paraula total credibilitat. La dona, que relatà amb tot detall els serveis sexuals gratuïts i les drogues que Tolo Cursach hauria proporcionat a policies i a membres del Partit Popular durant les festes que organitzava, ratificà fil per randa els “gustos sexuals perillosos” de Rodríguez. També tornà a assenyalar l’expresident del PP de Palma com un dels màxims beneficiaris dels favors de Cursach i detallà, per exemple, els seus voluminosos comptes diaris relatius a les seves presumptes relacions amb prostitutes i al consum de drogues. Amb la narració d’aquesta persona, ja són entorn d’una desena els testimonis del cas que han implicat Rodríguez i Gijón en les festes en què es materialitzava una extensa xarxa d’intercanvi de favors entre policies, empresaris de l’oci i polítics.

Corrupció policial

En l’interrogatori, que va començar a primera hora del matí i no va finalitzar fins a les 17 hores, la dona va aportar més detalls dels que ja figuraven en les declaracions, el secret de sumari de les quals va aixecar-se aquest dilluns. A preguntes del fiscal, realitzà un reconeixement fotogràfic de diversos policies locals que haurien assistit a les festes i n’aportà també els noms i pseudònims. Tanmateix, va afegir al seu relat previ que en aquestes festes hi havia un policia encarregat específicament de posar la cocaïna a la disposició dels participants, agent que ara ha quedat sota la lupa dels investigadors.

Així mateix, durant un dels reconeixements fotogràfics que varen practicar-se durant la sessió, la testimoni tornà a identificar amb precisió un dels policies que amb el sol gest d’exhibir la placa obtenia a canvi favors sexuals i begudes alcohòliques gratuïtes per un tracte de favor amb Tito’s, discoteca emblema de Tolo Cursach. Recordà, igualment, que alguns d’aquests policies haurien amenaçat que farien la vida impossible a les dones que exercien la prostitució si es negaven a estar amb ells.

La testimoni també va tornar a identificar un altre dels policies que consumien droga al despatx de l’excap de sala de Tito’s. Altres agents que va reconèixer eren assidus a les festes que se celebraven a la discoteca, en un prostíbul del carrer Lluís Martí de Palma, a la finca sa Bassa Plana de Santanyí i a la de Puntiró, propietat de Cursach. Assenyalà de nou l’excap de la Policia Local Joan Mut, de qui va afirmar que era “la persona més violenta que ha conegut en el món de la nit”. D’aquest mateix va explicar que, juntament amb l’exintendent de la Policia Local de Palma Antoni Vera i l’excap de la Patrulla Verda Biel Torres haurien recollit sobres amb diners per part dels empresaris a canvi de favors en el seu negoci. L’excomissari Rafel Estarellas també va ser reconegut per la declarant, qui va confirmar que, presumint de la seva condició, hauria entrat i sortit de les festes de Tito’s i hauria rebut sobres amb diners per part d’empresaris nocturns. Cal tenir en compte que aquests suborns han estat acreditats, concretament, per nou testimonis que han declarat en el marc d’aquesta causa.

Un altre fet investigat en el cas sobre el qual va reiterar que va tenir coneixement és la pallissa que suposadament va rebre una dona que exercia la prostitució en una festa a la qual assistia Rodríguez. Aquesta dona va sofrir ferides greus i, segons el seu testimoniatge, va abandonar Espanya a instàncies de Cursach, que la va pagar perquè abandonàs l’Estat. Segons algunes fonts presencials, la testimoni va mostrar-se segura durant la declaració i va relatar, així mateix, que fou agredida recentment per dues persones que no coneixia, tal com varen acreditar els hematomes que exhibia a les cames quan abandonava el jutjat amb la cara coberta. Aquestes amenaces, no obstant això, no la varen fer canviar d’opinió, va dir, perquè volia explicar tot el que sap. Assegurà, a més, que rebutjà els diners que li oferiren a canvi que no declaràs i que no explicàs la seva versió als mitjans.

Contradiccions

Si bé els investigadors consideren que el testimoni d’aquesta dona és demolidor, principalment per la quantitat de detalls que aporta, algunes de les defenses presents en la sessió d’ahir asseguraren a aquest diari que la dona hauria incorregut en múltiples contradiccions, especialment en referència als detalls contextuals que va aportar i a la identificació de diverses persones quan no en tenia les fotografies davant. De fet, alguns dels advocats acusen la testimoni de mentir deliberadament amb la intenció d’obtenir algun tipus de benefici. Segons fonts de la defensa, aquesta mateixa persona hauria estat condemnada anteriorment per simular un delicte, havent-se arribat a autolesionar amb la intenció d’acusar falsament un empresari.

D’altra banda, durant l’acarament que va tenir lloc dimecres en seu judicial, en què el jutge situà cara a cara la mateixa dona i un xofer que segons la seva versió hauria treballat per a Gijón quan aquest participava en les festes referides, algunes defenses assenyalen errors en la contextualització, ja que el conductor, en les dates esmentades per ella –el 2006– treballava no per a Gijón, sinó per a l’exregidor del PP de Cort Carlos Veramendi. Segons les mateixes veus de la defensa, la dona també hauria confós els fets que atribuí a Gijón i Rodríguez o a Gijón i el seu advocat, José Ramón Orta, en alguns moments de la declaració. D’altra banda, no hauria precisat en la seva versió la situació dels locals on es desenvolupaven les festes amb la presència de prostitutes i sexe gratuït en les quals haurien pres part Gijón i Rodríguez. Tanmateix, algunes defenses han posat igualment en qüestió el relat de la dona perquè no hauria volgut donar cap nom d’altres testimonis indirectes que cità en declaracions anteriors i que podrien corroborar els fets. Els investigadors, no obstant això, no consideren que aquest fet resti credibilitat al seu relat.

stats