Balears 20/04/2016

Joc brut entre les parts del cas Nóos

Les defenses de Torres i Urdangarin demanen l'expulsió de Manos Limpias del judici mentre que l'advocada del sindicat anuncia que es planteja denunciar el fiscal Horrach

Jaume Vinyas
2 min
L'advocada de Manos Limpias, Virginia López Negrete.

PalmaLa detenció de la cúpula de Manos Limpias ha acabat d'enterbolir el ja de per si atribolat camí que segueix el judici del cas Nóos. La defensa de Diego Torres ha demanat l'expulsió del sindicat d'ultradreta d'acord amb els indicis que es desprenen de la investigació oberta divendres passat i que ha derivat en l'ingrés a presó del cap visible del sindicat, Miguel Bernard.

L'advocat Manuel González Peeters considera que Manos Limpias ha fet un ús "espuri" de l'acusació particular, ja que hauria anteposat interessos particulars per sobre de l'interès general que es va evocar en el seu moment per justificar la participació al judici.

La presidenta del Tribunal, Samantha Romero, ha interromput l'al·legat de Peeters per recordar-li que s'està parlant de "presumptes" actes il·lícits que estan en fase d'investigació. "Si no ho he entès malament, la seva pretensió no està basada en cap dada objectiva, contrastada, sinó en una investigació i en una interlocutòria en la qual es fa referència a uns indicis. Per tant, no estam parlant d'una sentència ferma", li ha dit Torres a González Peeters. La defensa d'Iñaki Urdangarin i altres acusats com Mercedes Coghen s'han adherit a la petició. La defensa de la infanta Cristina, en canvi, no s'hi ha volgut adherir.

El fiscal Pedro Horrach, per part seva, ha demanat la informació relativa al cas per poder valorar si s'adhereix a la petició. L'advocada del sindicat, Virginia López Negrete, ha defensat que Manos Limpias no està imputat ni investigat com a persona jurídica sinó que, ara per ara, les investigacions només afecten el seu secretari general, Miguel Bernard, com a persona física.

La presidenta del tribunal ha tancat la sessió anunciant que estudiaria la petició, si bé, en tot moment, ha posat en dubte els arguments a favor de l'expulsió i ha suggerit que atempten contra la presumpció d'innocència.

Negrete carrega contra Horrach

Un cop finalitzada la sessió, l'advocada de Manos Limpias ha posat més llenya al foc quan ha anunciat que estudia emprendre accions legals contra el fiscal, Pedro Horrach. López Negrete ha denunciat un "comportament reprotxable" del fiscal qui, segons ha assegurat, "va perdre els papers" ahir durant l'horabaixa.

López Negrete no ha especificat els fets, però tot apunta a una acalorada discussió que es va produir ahir, just abans que s'iniciàs la sessió d'horabaixa, i que va finalitzar quan Horrach li va dir "xantatgista". Negrete ha lamentat que el Ministeri Públic segueixi el joc a les defenses en la petició d'informació sobre el sumari de la detenció de Bernard. "És part de l'esquizofrènia processal que envolta aquest procés", ha assegurat visiblement molesta.

stats