Balears 19/10/2016

L'ISBA certifica una diversificació major dels emprenedors a les Balears

La Societat de Garantia Recíproca (SGR) augmenta un 39% els avals concedits i celebra el creixement, en un 500%, de les peticions vinculades a la innovació

Jaume Vinyas
2 min
La consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, durant la presentació dels comptes anuals d'ISBA.

PalmaLa Societat de Garantia Recíproca ISBA certifica el dinamisme creixent de l'economia balear en la seva memòria d'activitats d'enguany. El director general, Jesús Rodríguez, ha destacat l'augment, en un 39%, de les operacions formalitzades el darrer any. Actualment, l'entitat està avalant un total de 1.891 pimes i emprenedors, per un valor de 158 milions d'euros. Els avals de l'ISBA, ha afegit, han propiciat la creació de 591 nous llocs de treball, un 7% més que el darrer curs.

Una de les dades més celebrades està relacionada amb el perfil dels demandants d'ajudes. Així, els menors de 30 anys que han demanat ajudes per a un aval s'han duplicat i les dones han tornat a guanyar presència (un 6% més que l'any passat). Així mateix, destaca el creixement espectacular, en un 500%, del nombre d'avals destinats a empreses d'innovació tecnològica. Aquest sector suposa, actualment, el 10,07% del total d'avals aprovats, quan l'any 2015 aquest sector només en representava l'1,98%. "Els emprenedors s'estan diversificant. Ja no tothom obre un bar", ha celebrat Rodríguez. En aquest sentit, també ha destacat que, per primera vegada, han rebut sol·licituds (4) per engegar empreses relacionades amb el sector primari.

La mitjana dels avals concedits ha disminuït fins als 73.172 euros (85.711, el 2015). La dada, segons Rodríguez, és positiva perquè demostra que l'ISBA està arribant a empreses més petites i, per tant, vulnerables. Dit això, el director general ha destacat que també ha augmentat, fins al 83%, el nombre d'operacions autoritzades; un símptoma, ha dit, d'una "millora dels estats financers de les companyies".

Èxit de les ajudes per la sequera

La consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, ha destacat la "tasca social" de l'ISBA i ha avançat que vol reforçar-ne el paper. En aquest sentit, ha anunciat que mantindrà, en els pressupostos de 2017, la línia d'ajudes conjunta de 40 milions d'euros a interès zero. Una línia que va augmentar en un 33% respecte de la de 2015 i de la qual s'ha concedit, ja, un 80%. Rodríguez ha afegit que la línia s'esgotarà abans de final d'any.

Finalment, s'ha destacat la gran acollida de la línia extraordinària de crèdits per pal·liar els efectes de la sequera. Dels 12,5 milions posats a disposició dels afectats, ja n'hi ha 9,5 de compromesos, amb un total de 170 operacions autoritzades.

stats