Gairebé el 40% de les inversions que el Govern farà a Eivissa es dedicarà a pagar les autopistes

El pressupost de l’any 2018 destinarà 127 milions d’euros a Eivissa, 62,57 dels quals corresponen al capítol d’inversions

La consellera de Pressupostos del Govern balear, Catalina Cladera, ha presentat avui, davant de representants dels cinc ajuntaments de l’illa d’Eivissa, les principals xifres dels Pressupostos Generals de l’Arxipèlag per a l’any 1018. Els comptes assoliran globalment 5.009 milions d’euros, 127,13 dels quals es destinaran directament a la major de les Pitiüses.

El Consell d’Eivissa, per la seva banda, rebrà 54,32 milions d’euros per al funcionament ordinari de la institució. Es tracta d'"una quantitat rècord”, segons Cladera, que significa un augment del 5,4% respecte al rebut d'enguany i un 11% més del que figura a la Llei de consells insulars. Per Cladera, el pressupost del 2018 “demostra clarament el compromís del Govern envers el Consell d’Eivissa”, per aconseguir dotar les seves competències de manera “adequada”. "El Consell tindrà el 2018 la major dotació de la història per part del Govern i la podrà destinar de manera lliure a les partides que consideri”, ha afirmat la consellera.

L’altra part important de la presentació, l’han focalitzada les inversions, que enguany assoliran a Eivissa els 62,57 milions d’euros. Se'n destinaran 5,19 a la rehabilitació de l’antic edifici de l’hospital de Can Misses i diverses quantitats a la redacció dels projectes d’obra per a l’ampliació del Centre de Sant Carles, la reforma de l’IES Isidor Macabich i els nous col·legis de Sant Josep i Santa Eulària. Així i tot, la major inversió que farà el Govern, el 40% del que destina en aquest capítol a Eivissa, no serà per a una nova infraestructura sinó per continuar pagant-ne una d'antiga: les autopistes, l'anualitat de les quals assolirà l’any vinent un valor superior als 24 milions d’euros.

Les empreses públiques tenen projectes previstos a Eivissa per al 2018 per un valor global de 21,75 milions d’euros. ABAQUA continuarà la seva política de construcció, reforma i manteniment d’infraestructures relacionades amb el cicle de l’aigua, per valor de 9,1 milions d’euros. L’Agència de Turisme de les Illes Balears preveu l’aportació de 7,7 milions, que inclourà el traspàs de competències de promoció turística. I una de les qüestions candents a Eivissa, la política d’habitatge, també serà objecte de la inversió dins els pressupostos del 2018, amb una partida d’1,69 milions d’euros que serviran com a inici per a la promoció de 206 habitatges nous de quatre projectes diferents, inclosos dins el Pla protecció oficial que el Govern impulsarà fins al 2020, amb un cost global de 17,81 milions d’euros.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF