Inma Benito: “Som l’únic sector que ha mantingut l’ocupació durant la crisi”

Jaume Perelló
06/07/2014
2 min

PalmaSempre té temps per atendre els mitjans de comunicació. Té clara la importància de transmetre les idees i els pensaments del poderós lobby hoteler. Del turisme, es queda amb tot el que aporta de riquesa i progrés a les Balears, i respon una a una a totes les crítiques que es fan al model.

L’ocupació estacional turística és sinònim de precarietat?

En absolut. El sector hoteler és l’únic, i ja ens agradaria dir el mateix de tots els altres, que no ha reduït la generació de llocs de treball durant la crisi. Durant un període tan llarg i tan difícil, s’han pogut mantenir els llocs de treball. A més, les plantilles estan dimensionades pel volum de feina que hi ha. S’han creat entre 3.000 i 4.000 llocs de feina derivats de les millores fetes als hotels. Crec que és un balanç positiu. Pel que fa al tipus d’ocupació, estan creixent productes molt diversificats i això també demana gent preparada i molt especialitzada.

Tant per l’ocupació com per molts altres motius, la creixent estacionalitat no és el millor.

Tots estam preocupats per aquest fenomen, que no només no es redueix, sinó que s’accentua. No és bona tanta estacionalitat, però canviar això és un repte complex que ens obligarà a tots a fer molta feina i a cercar fórmules noves. El fix discontinu s’adapta bé a la realitat i sobretot dóna al treballador garantia d’ocupació d’un període anual. És un compromís de l’empresari per crear feina estable malgrat l’estacionalitat.

Una altra de les crítiques que se sol fer és l’excessiva dependència dels touroperadors. No és hora ja de fer-se grans i més independents?

Crec que no podem perdre de vista el producte que tenim. Amb la gran quantitat d’oferta d’allotjament que tenim i pel fet de ser unes illes, són els touroperadors els qui programen els vols i els qui gestionen aquesta capacitat aèria. El 80% dels clients que tenim en depenen i segurament serà així durant molt de temps. De totes maneres, aquestes companyies també s’han adaptat als temps moderns i, mitjançant les aplicacions de les plataformes tecnològiques, el turista pot configurar-se el producte a mida. El viatger individual creix i això és positiu.

Els hotelers tenen mala premsa perquè se’ls associa al consum de territori. Avui això ja no és així?

El sector hoteler, i ja fa temps, parla de no consumir més territori. La nostra capacitat d’allotjament és important i, per tant, els objectius de les empreses hoteleres són més que mai la sostenibilitat en el temps del producte, i això implica la conservació del medi natural i del paisatge. Ara mateix està en discussió la llei agrària, que preveu fórmules per fer rendible el camp. I té el nostre suport, perquè són els pagesos un dels actors més importants en la conservació del territori.

L’impacte de Magaluf com s’atura?

No és gens bo que s’ofereixi determinada imatge, perquè no representa el conjunt de l’oferta. Per això parlam de millora contínua, d’inversió i de projectes de reconversió. I Magaluf és un exemple d’on ja es fan importants canvis, però no basta que ho facin els hotelers, s’hi han d’implicar tots els altres sectors.

stats