TURISME
Balears 07/06/2016

Iberostar assegura que el lloguer turístic afavoreix el turisme 'low cost'

El conseller delegat de la cadena, Aurelio Vázquez, ha destacat que el model basat en l'afluència de visitants és insostenible

Efe
2 min
El ja ex president de la Federació hotelera, Aurelio Vázquez, va fer un intens esforç en comunicar la millora del turisme setmanes abans de les eleccions./ISAAC BUJ

MadridEl model turístic basat en l'afluència de turistes que s'està assentant a l'estat espanyol de la mà del lloguer d'habitatges d'ús turístic és insostenible a llarg termini socialment, mediambiental i econòmica, ha assegurat aquest dimarts el conseller delegat per EMEA d'Iberostar, Aurelio Vázquez.

En la seva intervenció en un fòrum sobre el sector hoteler organitzat per la consultora EY, Vázquez ha advertit que la mal anomenada economia col·laborativa està propiciant l'arribada d'un perfil de turisme de menys capacitat de despesa.

Al seu judici, un 90% dels habitatges als quals s'accedeix a través de plataformes a internet com Airbnb o Homeaway, es lloguen a preus "rabiosos" que atreuen el turisme "low cost" i "motxiller", la qual cosa fa que l'afluència de turistes internacionals a l'Estat creixi molt per sobre dels ingressos per turisme.

Vázquez ha recordat que l'oferta no reglada supera ja, amb 2,7 milions de places en habitatges turístics, la reglada, amb 2,4 milions de llits, i ha lamentat "la falta de lideratge polític".

No obstant això, el conseller delegat de Room Mat, Víctor Fernández, ha explicat que l'economia col·laborativa és un moviment global i imparable.

El directiu ha reconegut que el negoci del lloguer d'habitatges turístics suposa una competència directa i dura per a la cadena hotelera, per la qual cosa es va decidir a entrar-hi i va crear la plataforma Bemate.com.

Segons Vázquez, amb això Room Mat ha fet "més mal" al sector hoteler perquè de qualque manera ha oficialitzat el negoci del lloguer d'habitatges turístics, que ha titllat d'"il·legal i nociu" per a la indústria turística espanyola.

EY ha presentat un informe sobre les tendències de la indústria hotelera per al 2016 que apunta a un augment del flux transfronterer de capital d'Àsia cap als mercats mundials en els propers mesos.

stats