MEDI AMBIENT
Balears 04/08/2017

La ‘guerra’ de fems al torrent de Pareis, direcció als jutjats

El Govern i l’Ajuntament no es posen d’acord i s’envien requeriments l’un a l’altre per netejar la zona

Martí Gelabert
3 min
La ‘guerra’ de fems al torrent de Pareis, direcció als jutjats

PalmaDe torcebraç, a ‘guerra’. La gestió del fems del torrent de Pareis, a Escorca, va protagonitzar ahir un nou capítol de tensions entre la Conselleria de Medi Ambient i l’Ajuntament del municipi. La incògnita principal era conèixer qui eliminaria els cúmuls de brutícia de la zona després d’un creuament de requeriments per part de les administracions. Els tribunals seran la més que possible destinació final de la situació. Anem per parts.

El Govern va remetre dijous passat un requeriment a l’Ajuntament perquè efectuàs, en un termini de 24 hores, la neteja de la zona. Medi Ambient considera que és competència municipal mantenir nets el torrent de Pareis i la Calobra. Però, per altre costat, el batle d’Escorca, Antoni Solivellas, assegura que és la Conselleria qui ha d’encarregar-se de la gestió. De fet, ahir mateix l’Ajuntament va negar haver rebut cap requeriment de la Conselleria. Solivellas explicà que el “burofax” del Govern no va arribar al Consistori en cap moment. “El termini de 24 hores que ells diuen no existeix, perquè no està notificat”, argumentà. Ara bé, des de Medi Ambient s’insiteix que no es va enviar cap burofax, sinó un mail, i que està plenament notificat.

El Consistori, ahir, no es va disposar a netejar la zona i va ser la Conselleria qui va enviar la fundació Deixalles al torrent perquè hi procedís “en vista de l’acumulació de fems sense retirar, que poden comportar no només un problema ambiental, sinó de salubritat pública”. Ara, farà un seguiment de l’estat del torrent i no es descarta emprendre cap acció legal.

I als tribunals sembla que és on, de fet, acabarà tota aquesta disputa, perquè l’Ajuntament d’Escorca va voler actuar de la mateixa manera que el Govern i, ahir, va enviar també un requeriment en el qual es donen 24 hores per netejar l’indret, ja que sosté que és la Conselleria la que s’ha d’encarregar d’aquesta gestió. Duel de competències amb un final concret -la decisió d’un jutge- si no arriben a un acord. Ahir, Deixalles no va poder acabar d’eliminar tots els residus, així que, si no es recullen abans de les nou del matí -quan es compleixen les 24 hores decretades per l’Ajuntament-, el batle retirarà el fems i obrirà un expedient.

El requeriment de l’Ajuntament d’Escorca informa de “l’inici d’un expedient sancionador” a la Conselleria. Però entre administracions no es poden interposar sancions econòmiques, només d’apercebiment. Tot i així, Solivellas ho té clar: “Estam en un punt important, perquè tanmateix no estarem d’acord. No hi ha intenció de negociar absolutament res per part de la Conselleria. Al final arribarem als jutjats”. En aques sentit, creu “bo que es facin aquestes passes”, perquè al judici hi haurà una decisió ferma.

Des d’Escorca sostenen que informes jurídics i de la UIB avalen que les competències haurien de ser del Govern. Però la Conselleria insisteix en la seva posició i recorda que va ser l’Ajuntament qui va decidir retirar els contenidors d’escombraries de la zona després que l’Institut Balear de la Natura es declaràs gestor de residus al municipi i quedàs exempt d’abonar 62.000 euros que el Consistori li cobrava de taxa. Segons el Govern, l’Ajuntament es nega a gestionar els residus com a mesura de pressió perquè es torni a abonar aquesta taxa. Solivellas, però, remarca que no és aquest fet el que ha marcat la disputa.

Negociació

L’Ajuntament dona dues opcions a Medi Ambient. La primera: posar contenidors a les àrees recreatives i que el Govern s’emporti el fems cada dia sense haver de pagar la taxa. La segona: arribar a un acord per compensar la feina que comporta netejar el torrent amb dues persones. Segons el batle, el Govern es nega a qualsevol tipus de negociació, ja que s’ha demanat una reunió, denegada, d’urgència. Solivellas assegurà que està disposat a renegociar taxes per solucionar la problemàtica.

Una parella de voluntaris ja es va presentar al lloc els darrers dies per llevar residus i la Policia Local va començar a posar-hi impediments. La situació es va tornar a dur a terme ahir, quan s’hi va presentar Deixalles, a qui es demanaren explicacions de les actuacions. Ahir ja eren sis metres cúbics de fems els que hi havia al torrent de Pareis.

stats