EDUCACIÓ
Balears 17/02/2017

El Govern i la UOB tornen a xocar per les ràtios

Uns apunten que se superen i els altres que són legals

M.g.
2 min
Segons el sindicat UOB, 143 dels 215 centres públics de les Illes tenen ràtios superiors a les legals. Educació assegura que la mitjana de tots els centres s’hi situa per sota.

PalmaEnèsim episodi de confrontació entre sindicats i el Govern per les ràtios a les aules dels centres escolars. La Unió Obrera Balear (UOB) critica amb força que dos de cada tres col·legis públics superen la ràtio màxima i la resposta de la Conselleria d’Educació també és taxativa: “Des de la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres es deixa clar que en aquests moments totes les ràtios mitjanes d’alumnes/grup als distints nivells estan per davall dels mínims legals”. A més, hi afegeix que s’ha aconseguit “malgrat l’allau de nouvinguts registrada aquest curs”, que supera els més de 2.000 alumnes escolaritzats a les Illes fora de termini.

La UOB defensa que 143 dels 215 públics les superen. Es basa en dades de matriculació de finals d’octubre i assegura que 572 grups d’Infantil i Primària superen el límit legal de 25 alumnes. “Una càrrega de treball extra que condiciona la feina dels docents i perjudica la qualitat de l’ensenyament”, explica en un comunicat.

El sindicat denuncia que els grups incomplirien la llei perquè la LOMQE només permet superar la xifra en un 10% per atendre necessitats immediates d’escolarització de l’alumnat d’incorporació tardana. Des d’Educació, però, han respost que la llei es compleix i que, a més, en compliment de l’establert a l’Acord Marc, signat amb CCOO, STEI i Anpe, s’ha incrementat la dotació de professorat de centres públics d’Infantil i Primària al llarg d’aquest curs en més de 65 professors.

Manca d’aules

Des del sindicat també es denuncia que la manca d’aules ha fet que Educació “definís com a desdoblament el que en realitat és suport d’aula, que no cobreix tots els grups necessitats, ni tot l’horari del grup, ni soluciona el problema de congestió de les aules”.

Això sí, des d’Educació reconeixen que un 19,7% dels més de 2.900 grups d’Infantil i Primària tenen ràtios per damunt dels 25 alumnes. La seva defensa se sustenta en la mitjana de totes, que està per davall del que marca la llei. Ara mateix, a 4t d’Infantil, l’acord marc obliga que la ràtio alumne/professor ha de ser inferior a 20 alumnes. La UOB critica que 127 grups tenen més de 20 alumnes i que 83 en tenen 23 o més “sense un desdoblament real”. Les versions continuen xocant, tot en espera de la creació de nous centres projectats amb el Pla d’Infraestructures aprovat pel Govern.

stats