Balears 07/09/2017

El Govern ha netejat el 2017 els mateixos quilòmetres de torrents que el PP en dos anys

La Conselleria de Medi Ambient treu pit davant les crítiques insistents dels populars i anuncia una inversió de 2,4 milions d'euros per continuar amb les tasques de condicionament

Ara Balears
2 min
El torrent de Fornalutx després de l'actuació del Govern

PalmaEl Govern treu pit davant les crítiques insistents del Partit Popular i assegura que ha actuat en 30 km de torrents des que començàrem l'any. És a dir, els mateixos que els dos darrers de la legislatura passada. Han estat 43 actuacions en 14 municipis.

Les dues darreres setmanes, la Direcció General de Recursos Hídrics ha duit a terme les tasques de neteja i manteniment dels torrents de Fornalutx i de Sóller, en concret. Totes les actuacions que s'han realitzat han estat als "punts més conflictius de la xarxa de torrents que es varen identificar a les inundacions del desembre del 2016 i del gener del 2017", assegura Medi Ambient en un comunicat. Serà també on continuaran les tasques amb un nou contracte licitat per 2,42 milions d'euros per dos anys.

La inversió permetrà, apunta el Govern, condicionar un 10% de la xarxa de torrents cada any. Això vol dir que d'aquí a deu anys es pot haver actuat a tota la xarxa. Medi Ambient recorda que el ritme d'actuacions als torrents "s'havia aturat durant la legislatura passada" i que el 2012 –arran d'un conveni amb Madrid que havia aconseguit el darrer Pacte de Progrés– es van fer actuacions a 230 km amb doblers de l'Estat, però que es van abandonar quan la neteja es va haver de fer amb pressupost propi. Els resultats: es van netejar 2,26 km de torrents el 2013 i 34 quilòmetres el 2014.

Entre el 2015 i el 2017, la conselleria de Vicenç Vidal ha actuat a més de 123 km. La xifra augmentarà "considerablement" amb el nou contracte. Tot i això, el Govern ha tornat reclamar a Madrid poder recuperar el conveni de neteja, però s'ha trobat amb la negativa del govern central.

La Conselleria de Medi Ambient recorda que en casos com les inundacions de finals del 2016 i principis del 2017, hi ha zones que es poden negar, independentment de l'estat dels torrents, perquè "són inundacions afavorides per l'urbanisme salvatge o a la carta".

stats