Balears 29/08/2017

El Govern torna a eximir del català metges i infermers

MÉS per Menorca critica la manca de justificació d'aquesta resolució que “no va amb l'esperit dels Acords pel Canvi” i el PP titlla l'Executiu d'“incoherent”

Anna Vidal
2 min
Imatge d'arxiu d'una operació quirúrgica / ARXIU

PalmaAquest dimarts s'ha publicat al BOIB la resolució per la qual s'eximeix metges i infermers dels coneixements de català en els procediments de selecció, provisió i mobilitat de personal estatutari fix i temporal (interí, eventual i substitut) del Servei de Salut. Concretament, s'eximeix el personal del subgrup A on el requisit sigui la llicenciatura en Medicina, Farmàcia i Odontologia i totes les categories de personal el requisit del qual sigui el títol universitari de Grau o Diplomatura d'Infermeria.

Des de l'IB-Salut insisteixen que l'únic motiu pel qual es dispensa de l'exigibilitat del català determinades categories amb vista a les properes oposicions és la “manca de professionals” i recorden que es tracta d'una “moratòria de dos anys” per acreditar el nivell de català que els correspongui segons la categoria professional.

Crítiques

Des de MÉS per Menorca critiquen la manca de justificació d'aquesta resolució, que suposa “un desprestigi per a l'actuació del Govern en l'àmbit de normalització lingüística” i “no va ni amb l'esperit dels Acords pel Canvi ni amb el dels acords de mínims entre el Govern i MÉS per Menorca per donar estabilitat al Govern”. En aquest sentit, Nel Martí s'ha mostrat “indignat i cansat” i ha lamentat que el decret que ha de regular els coneixements de català en l'àmbit de salut, tal com s'establia als Acords pel Canvi, “s'està retardant moltíssim”.

Finalment, Martí ha defensat que des de la seva formació volen “els millors professionals”, que entenen que són aquells que no només tenen els millors coneixements de la seva especialitat sinó que també “poden atendre els seus usuaris en els dos idiomes”.

Per part seva, el Partit Popular s'ha mostrat “sorprès” per aquesta exempció. "El pacte d'esquerres que ens governa a les Balears torna a mostrar la seva incoherència. Només els va interessar en el seu moment vendre grans titulars anunciant que el català tornaria a ser un requisit derogant la llei del Partit Popular i el que fan ara és una arbitrarietat creant funcionaris de primera i de segona, exigint el català quan els interessa", ha criticat la portaveu de la formació a la Comissió parlamentària de cultura, educació i esports, Núria Riera.

stats