Balears 12/10/2016

El GOB reclama al Consell de Mallorca que elimini els “anacronismes” vigents en la Llei de caça

La figura dels "terreny lliures", en el punt de mira dels conservacionistes

Ara Balears
2 min
La temporada de caça menor ha començat aquest dimecres.

PalmaEl Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) ha aprofitat l'inici, aquest dimecres, de la temporada de caça menor per demanar al Consell de Mallorca l'actualització de la Llei de caça, "per tal de millorar les seves relacions amb la natura i amb les altres persones". La petició va en dos sentits.

D'una banda, els conservacionistes reclamen posar fi a l'"anacronisme" dels anomenats "terrenys lliures" o terrenys gestionats d'aprofitament comú. L'organització assegura que diverses comunitats autònomes ja han eliminat aquesta figura. Entre d'altres motius, asseguren que "ni tan sols s'ajusten realment als requeriments de la llei balear de caça, ja que no tenen una autèntica planificació cinegètica, ni una persona o entitat responsable en cas de danys, ni una ordenació de captures".

A més, aquesta figura atempta, asseguren, contra el dret que tenen els propietaris "que no es caci dins ca seva". I és que, segons el comunicat, n'hi ha milers que tenen les seves finques enclavades dins vedats de caça. Tot i que tenen l'opció d'abandonar el vedat, això suposa, paradoxalment, passar a formar part del "terreny lliure" on també es pot caçar.

En segon lloc, el GOB reclama implantar les proves d'accés a la llicència de caça. Aquesta mesura, argumenten, ja apareixia disposada en la Llei 4/1989 de conservació de la naturalesa, i posteriorment fou recollida per la llei balear de caça vigent, l'any 2006. Així, conclouen, "ja fa 27 anys que es va establir la necessitat que els caçadors demostrassin, mitjançant una prova, el seu coneixement de la normativa cinegètica", però l'aplicació d'aquest requisit encara està pendent.

El GOB insta, per tant, el Consell a agilitzar la reglamentació de la prova d'accés a la llicència de caça per tal de garantir que tot caçador conegui la normativa que ha de complir i per evitar, així, la comissió de possibles infraccions i delictes per desconeixement.

stats