Balears 28/02/2017

El GEN sospita que la 'Xylella' que ha infectat les oliveres de Vila prové del Consell

Els ecologistes creuen que s’han de prendre “mesures valentes” que no signifiquin “pa per avui i fam per demà”, i diuen que ara “s'està donant l’esquena al problema”

Armando Tur
2 min
La necròpolis amb les 300 oliveres de fons

EivissaLa 'Xylella fastidiosa' ja ha arribat a Vila. Concretament ho ha fet a la necròpolis púnica de Puig dels Molins, on des del Consell d’Eivissa han confirmat que se n’ha trobat “algun exemplar infectat”. Això podria significar una amenaça per a les 300 oliveres centenàries que es troben dintre del recinte, una opció que el conseller eivissenc de Medi Ambient, Miquel Vericad, ha qualificat de “desastre mediambiental i patrimonial”.

Tot i això, no han faltat crítiques a la seva gestió, que arriben des de grups ecologistes com el GEN. El seu president, Joan Carles Palerm, ha lamentat que aquesta infecció ha pogut venir de les oliveres del jardí del Consell d'Eivissa, amb infecció confirmada, que “són a poc més de 200 metres de la zona”. Diuen que “aquest desastre” ha pogut passar per no haver pres mesures “dràstiques” que implicarien l'“erradicació” d’aquesta espècie.

El director del museu de la necròpolis, Benjamí Costa, ha explicat a IB3 que no es pot imaginar “una necròpolis sense oliveres” i per això ha anunciat “accions contundents”, com la poda de branques i l’eliminació de la vegetació espontània de les voreres. “Confiem que no s’hagin de talar més arbres que, en tot cas, el que s'hagi d'exterminar”, ha assegurat Costa a la cadena pública.

Els ecologistes han lamentat que el Consell “no mantingui la societat informada” dels controls que “diuen estar fent”. “No sabem ni qui els fa ni quan es realitzen", assegura Palerm, qui posa en dubte que hi hagi prou personal per fer-les correctament. Des de la màxima institució illenca, Miquel Vericad ha indicat que “existeix un grup de feina de tècnics del Consell que porta a terme la tasca de control”.

21 casos a Eivissa

Medi Ambient ha confirmat que a Eivissa hi ha un total de 21 casos d’arbres infectats per la 'Xylella fastidiosa pauca'. Es tracta de setze oliveres, dos baladres, una acàcia, una polígala i una lavanda. En el conjunt de les Illes, s’han detectat un total de 132 plantes infectades.

Ara per ara, confirmades 132 plantes infectades per 'Xylella' a les Balears

stats