TOCAR TERRA

Galletes d’oli artesanes

La seva popularitat no minva, ans al contrari

Galletes d’oli artesanes
Mateu Morro
30/12/2016
3 min

Itàlia, a favor dels pagesos

Suprimeix l’IRPF agrari i beneficia 400.000 cultivadors

La situació dels agricultors en un context caracteritzat per una globalització dirigida i controlada des de les grans corporacions agroalimentàries és difícil arreu d’Europa. La Unió Europea manté unes polítiques que, vistes amb una certa perspectiva, serveixen per a evitar una mort immediata, allargant l’agonia del sector, però per a poca cosa més. Per això, de tant en tant, alguns estats europeus apareixen amb polítiques nacionals que volen canviar l’estat de les coses. França i Itàlia són els dos estats que solen encapçalar les propostes més innovadores -al compàs de la conjuntura política-, que molt sovint són fum de formatjades. Ara la Llei de pressupost per al 2017 d’Itàlia suprimeix l’IRPF agrari, beneficiant 400.000 cultivadors directes i empresaris agrícoles professionals, amb una disminució de la pressió fiscal sobre els agricultors de 1.300 milions d’euros. D’altra banda també es preveu l’exempció de les aportacions a la seguretat social per als agricultors menors de 40 anys, amb una reducció del 100% en els primers 3 anys d’activitat i per al 4t i el 5è anys amb una reducció del 60 i el 50%.

Dieta mediterrània

Marta Ramon diu que l’important és la varietat i l’equilibri en la dieta

La doctora Marta Ramon, integrant del grup d’experts que ha publicat Guia per a una alimentació infantil saludable i equilibrada, explica que el 80% dels infants no mengen fruita tres vegades al dia i en canvi el 23% consumeix brioixeria tres vegades per setmana o més. Segons ella, l’adhesió a una dieta saludable és molt baixa i hi ha una clara manca d’hàbits alimentaris. Aquesta deficiència és en part deguda a la manca de conciliació dins les famílies, sense temps per dedicar a comprar el menjar i a cuinar-lo. L’abús de les dietes restrictives, a causa de modes i tòpics sense gaire fonament científic, tampoc és un fet positiu, com reflecteix la caiguda del consum de llet a moltes famílies. La doctora Ramon insisteix que l’important és la varietat i l’equilibri en la dieta, com ha posat en evidència el demostrat caràcter benefactor de la dieta mediterrània, que, de manera curiosa, on està retrocedint més aviat és als països mediterranis.

Son Amengual

Tomeu Perales es dedica a l’agricultura ecològica

A la carretera de Valldemossa, no gaire lluny de la Universitat, hi ha els camps de Son Amengual, on Tomeu Perales es dedica des de fa temps a l’agricultura ecològica i on també hi ha obert una botigueta de venda directa, a la mateixa finca, on es poden trobar les seves verdures ecològiques de temporada i altres aliments ecològics elaborats a Son Amengual. Es tracta d’unes produccions limitades, però de gran qualitat, com no pot ser d’altra manera quan les coses es fan amb esment, a consciència i amb tot el sentiment que és possible posar-hi. L’horari de venda al públic és els divendres de 10 a 19 h. S’ho paga fer-hi una aturada.

Les galletes d’Artà

Són unes galetes veritablement ‘Artà-sanes’

Les galletes d’oli, o d’Inca, són un dels aliments més característics i emblemàtics de Mallorca. La seva popularitat no minva, ans al contrari, ja que són una proposta pràctica i útil en multitud d’ocasions. Per això, trobar unes galletes d’oli diferents, originals i prou saboroses és una sorpresa agradable. Després de l’èxit, sense cap dubte merescut, de les galletes d’en Gori de Muro, altres propostes comencen a fer camí en un mercat que durant anys ha estat massa dominat per la monotonia. Aquest és el cas de les galletes d’Artà, elaborades en el Forn de sa Plaça. Són unes galletes veritablement ‘Artà-sanes’, sense conservants ni colorants, que es comercialitzen en diverses especialitats: galetes integrals amb sègol, amb pipes de gira-sol, amb sèsam, etc. El producte és original, saludable i sobretot molt agradable al paladar.

CR dels Vins de la Terra

S’han de convocar eleccions en el termini de 8 mesos

El Butlletí Oficial de les Illes Balears ha publicat l’ordre de creació del Consell Regulador del Vi de la Terra de Mallorca i d’aprovació del seu reglament de funcionament. De manera provisional, les tasques de gestió s’atribueixen al Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla i Llevant. Les tasques de control i certificació, les poden dur a terme tant el Consell Regulador de Pla i Llevant com el Consell Regulador de Binissalem. S’han de convocar eleccions en el termini de 8 mesos a partir de l’entrada en vigor de l’ordre. El procés queda obert i hi haurà molta feina a fer per a aquest nou organisme, que, de qualque manera, representarà un canvi important en el mapa d’identificacions de qualitat dels vins de Mallorca.

stats