Publicitat
Publicitat

El fiscal conclou que els guàrdies civils torturaren

Vist per a sentència el judici per la suposada agressió a dos detinguts a Palmanova

La Fiscalia reduí anit la petició de pena de 16 a 11 anys de presó per a un sergent de la Guàrdia Civil i d’11 a 5 anys per a tres agents perquè considera que torturaren i lesionaren dos ciutadans anglesos mentre estaven detinguts a la caserna de Palmanova el 21 de novembre de 2009. Els defensors dels agents i l’Advocacia de l’ Estat demanaren la lliure absolució dels quatre acusats. El judici, seguit a l’Audiència de Palma, quedà vist per a sentència anit, segons informa l’agència Efe.

La Fiscalia manté l’acusació perquè considera que durant la vista ha quedat acreditat que l’agressió es va produir arran de la detenció d’un ciutadà anglès i el seu acompanyant, després que tots dos s’involucrassin en un incident en un pub de Palmanova, quan un dels dos anglesos copejà el sergent de la Guàrdia Civil, que va caure en terra i va perdre el coneixement.

Per què no hi són les víctimes?

El judici s’ha duit a terme sense la presència de les víctimes. Per això el fiscal, Julio Cano, alhora que qualificava de “greus” els fets, afirmava ahir que “és evident” que s’ha produït una “situació de temor” en els denunciants, que finalment no s’han presentat al judici, i també que alguns testimonis s’han contradit durant la vista respecte del que van declarar inicialment. Les defenses advertiren ahir que les víctimes no han volgut ser al judici i que “no es pot pressuposar per què”.

El fiscal volgué aclarir que de cap manera el judici suposa un menysteniment del “bon nom” de la Guàrdia Civil , ni de la seva feina en favor de la societat.

Durant la darrera sessió del judici, declararen diversos agents relacionats amb la detenció dels anglesos. Tots negaren que el principal acusat, el sergent, entràs en cap moment a les cel·les dels detinguts.

Afegiren que els arrestats estaven molt violents i que van tirar en terra els guàrdies en el moment de la detenció i que van haver d’emprar les porres per reduir-los.

Segons aquests agents, durant el trasllat en cotxe, van continuar amb una actitud violenta i es donaren cops fins i tot contra les finestres. Ja al quarter, un d’ells va tomar un agent i va intentar fugir, però va caure i es va copejar el cap contra una jardinera. Declararen també que durant la nit un dels detinguts es copejava contra la porta de la cel·la i el van haver d’emmanillar perquè no s’autolesionàs.

Sentí “un cop fort al calabós”

Un altre guàrdia afirmà que dos agents van accedir als calabossos i va sentir que advertien els detinguts que no tornassin a fer el que havien fet, i reconegué que va sentir un “cop fort “ dins dels calabossos.

Per part seva, el forense que va realitzar els informes sobre els cops que van presentar els detinguts digué que , segons el seu examen, “en principi és possible” que patissin lesions amb posterioritat a l’arrest que tingué lloc al pub.

Segons el metge, un d’ells li va confessar que va ser així, de manera que “no té per què desconfiar-ne”. El segon arrestat li va comentar que preferia no concretar-li “res més”. El forense va concloure que va detectar “precaució i desconfiança” en els anglesos durant l’examen, tot i que allò habitual és que els pacients tinguin confiança per explicar al metge què els ha passat.