Balears 09/11/2014

FETE-UGT plantarà Núria Riera i no anirà a la Mesa Sectorial d'Educació

El sindicat diu que no acudirà a la reunió perquè no hi ha marge per a la negociació dels pressuposts

Ara Balears
2 min

PalmaLa Federació de Treballadors de l'Ensenyament de la UGT (FETE-UGT) no assistirà a la Mesa Sectorial d'Educació convocada per a aquest dijous, dia 13 de novembre, perquè considera que "no té sentit anar a una mesa per ésser informats sobre els pressupostos sense la possibilitat de negociar res". L'ordre del dia de la reunió inclou la presentació del projecte de llei de pressuposts de la CAIB per a l'any 2015 i l'anàlisi de les condicions de treball del personal docent dels centres públics d'ensenyament no universitari per al curs 2014-2015.

Davant aquest ordre del dia, la secretària general de FETE-UGT, Maria Alarcón, ha assenyalat que estan "cansats" d'anar a reunions purament informatives i que ja s'han analitzat i reivindicat moltes vegades quines són les condicions de feina que tenen els docents i les millores que el sindicat exigeix.

Per l'organització sindical, la mitjana de despesa pública en educació per a l'any 2015 és totalment insuficient, perquè únicament s'hi destinarà el 2,9% del PIB. Aquesta dada mostra que la nostra comunitat ha passat de pressupostar-hi el 3,41% del PIB el 2011 al 2,9% actual. Per tant, les Illes Balears estan per davall de la mitjana de la resta de les comunitats autònomes de l'Estat, que és aproximadament del 4%, i molt enfora de la mitjana dels països europeus, que és d'un 5,3% del PIB.

"Els actuals pressuposts ens traslladen al 2006, quan també es va fer una inversió del 2,9% del PIB amb el Govern Matas", ha assenyalat Maria Alarcón. Així mateix, ha explicat que l'augment del pressupost que tant remarca la consellera d'Educació, Núria Riera, és "fictici", si es té en compte que l'increment de la riquesa en el període 2006-2015 és d'un 11,4% i, en canvi, la inversió en educació és la mateixa. "Som més rics però la inversió en educació és més pobra", ha afegit.

FETE-UGT insisteix que Balears té la mateixa inversió que l'any 2006, però ha augmentat el nombre d'alumnes, professors i centres. Només per mantenir aquest increment s'hi hauria de destinar un 3,2% del PIB, de manera que la partida pressupostària hauria de ser de 80 milions d'euros més fins a arribar als 880 milions.

La insuficiència de les inversions en educació també està recollida en l''Anuari de l'educació de les Illes Balears 2013', publicat per la UIB i la Fundació Guillem Cifre de Colonya, en què s'assenyala que el sistema educatiu arrossega ràtios elevades, impacte de la immigració, un elevat fracàs i abandonament escolars i una escola pública que escolaritza gairebé la totalitat de la diversitat de l'alumnat.

Pel que fa a l'anàlisi de les condicions de feina del personal docent, "la Conselleria ja sap que estam en contra que el projecte de pressuposts mantingui la congelació salarial amb la consegüent pèrdua de poder adquisitiu (30% des de l'any 2010) i afavoreixi la precarietat dins el sector per la manca d'oferta pública d'ocupació", apunta Alarcón.

stats