TRIBUNALS
Balears 28/05/2021

L'expresident d'Ibatur diu que Matas donà l'ordre de pagar 350.000 euros a Nimbus pel Mundial de ciclisme

"Nosaltres érem simples tramitadors", assegura en un escrit incorporat a la causa

Agnès Antich
2 min

PalmaR. A., l'exdirector de l'Institut de Turisme (Ibatur) ha declarat com a investigat en la peça 14 del cas Palma Arena, que instrueix el Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma, i ha apuntat que les ordres venien de dalt, concretament de l'expresident del Govern balear Jaume Matas, a l'hora de signar un patrocini amb l'empresa Nimbus pel Mundial de ciclisme en pista de l'any 2007 per 350.000 euros.

Segons un escrit que ha presentat la representació processal de l'exdirector, Jane King, exsecretària general tècnica de Vicepresidència del Govern li digué: "han d'arribar 350.000 euros a Nimbus pel patrocini del Mundial de ciclisme en pista. I Presidència vol que, com que això té una clara vessant promocional i turística, el Patrocini es faci d'Ibatur". D'acord amb el document, incorporat a la causa pel misser, Jaime Campaner, els doblers s'enviaren de la Secretaria General Tècnica de la Conselleria de Turisme cap a Ibatur.

Així com ha manifestat per escrit l'exdirector de l'Ibatur, King l'informà que el propietari de Nimbus, Miguel Romero, aniria a veure'l per formalitzar el patrocini, però que tenia una proposta publicitària concreta. "Em va comentar que nosaltres no havíem de negociar res amb Romero, que això ja s'havia negociat a Presidència i que Ibatur només havia de tramitar l'expedient", ha fet constar per escrit.

D'altra banda, l'investigat ha explicat que ho comunicà a Joan Flaquer, exconseller de Turisme i expresident d'Ibatur, perquè ell era qui signava els convenis de col·laboració i Flaquer es va comprometre a firmar-lo. Així doncs, segons R.A., parlà amb Javier Cases, exsecretari general tècnic de Turisme, que ja havia parlat amb King, i es va fer la transferència econòmica perquè hi havia pressa.

Romero visità l'exdirector i signaren el conveni, tal i com havia previst King. "Nosaltres érem simples tramitadors, Presidència havia decidit que això es fes a través d'Ibatur", afegeix en l'escrit. L'expedient es va tramitar molt ràpid, tal com havia remarcat King.

Així doncs, sembla ser que l'investigat ha canviat aquest cop de versió i ha apuntat a l'expresident Matas. En la seva declaració l'any 2009, va assegurar que el patrocini estava degudament justificat i va assumir la seva responsabilitat pel que feia al pagament dels doblers públics.

Cal recordar que el Mundial de ciclisme en pista fou un dels actes amb què s'inaugurà el Palma Arena i que precisament Nimbus fou l'empresa adjudicatària que ingressà 885.000 euros per la publicitat de la cursa.

Nimbus, l'empresa adjudicatària de la publicitat i la signant del patrocini, fou la mateixa agència de comunicació que dugué a terme la campanya electoral del Partit Popular l'any 2003 i l'any 2007. Els investigadors la tenen en el punt de mira pel que fa a les contractacions que aconseguí del Govern.

En aquesta peça separada número 14 que investiga el jutge José Castro, també hi figuren com a imputats l'expresident Jaume Matas i el propietari de Nimbus, Miguel Romero.

stats