DIADA DE MALLORCA
Balears 31/12/2017

Èxit de participació en la manifestació més reivindicativa

Els crits a favor de la independència i de l’alliberament dels presos polítics, consignes principals

Anna Vidal
2 min
Èxit de participació en la manifestació més reivindicativa

PalmaMés de 5.000 persones, segons l’organització, varen participar ahir en la tradicional manifestació de la Diada de Mallorca, que cada any recorre els carrers de Palma per reivindicar el dret a l’autodeterminació dels pobles.

La manifestació d’ahir, organitzada per la Plataforma 31-D i el Bloc d’Unitat Popular (BUP), va estar marcada per la situació que viu Catalunya i l’oficialitat de la Diada. “Si s’ha declarat la Diada és perquè hi ha hagut una societat mobilitzada durant 30 anys”, va recordar Lluc Gaià, portaveu del BUP. “Perquè s’hagi fet diada oficial no s’ha de deixar de fer l’acte reivindicatiu”, hi va afegir Tòfol Soler, portaveu de la Plataforma 31-D.

La marxa va transcórrer en un to festiu i reivindicatiu, en què varen destacar la presència de moltes estelades -dues de les quals de grans dimensions- i els crits a favor de la independència i de l’alliberament dels presos polítics.

En la marxa, hi varen prendre part diversos polítics de MÉS per Mallorca, com el batle de Palma, Antoni Noguera; el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, i el coportaveu de la formació ecosobiranista, David Abril, qui va aprofitar per denunciar l’infrafinançament que pateixen les Balears. “Ser avui aquí i reivindicar la Diada de Mallorca vol dir reivindicar no només el fet de ser mallorquins i mallorquines, sinó també el fet de defensar que volem ser iguals que els altres”, va assenyalar Abril.

La manifestació va finalitzar amb la lectura de dos manifestos, un en nom de la Plataforma 31-D i l’altre en nom del BUP. L’actor mallorquí Antoni Lluís Reyes, en representació de la plataforma, va iniciar les seves paraules amb un “bona Diada de bon de veres i oficial”, i va defensar que “allò que ens fa perservar i ser aquí cada 30 de desembre és existir, viure i conviure, i fer-ho lliurement, en democràcia, en pau i en llibertat”. Reyes va denunciar que “fa massa temps que cedim, esperam, acotam el cap”, i que és hora de fer el nostre camí, no contra ningú, sinó amb nosaltres mateixos. Aquí al costat, al Principat, tenim una república germana que tard o d’hora començarà a rodar”.

Bel Duran, en nom del BUP, va voler dedicar la manifestació a la memòria de Macià Manera, qui va convocar la primera manifestació de fa 30 anys, i a les feministes encausades. Duran va criticar el Consell de Mallorca per haver organitzat els actes de la Diada “al marge i d’esquena” a les entitats que durant anys se n’han fet càrrec. “El Consell no pot apartar-nos de la nostra diada”, va denunciar, i va instar la institució a fer autocrítica i a treballar conjuntament per fer “la Diada que es mereix Mallorca”.

Duran va reivindicar el dret a decidir del poble de Mallorca amb un “Visca la unitat popular, visca la Diada i visca la terra lliure”.

stats