1-O
Balears 22/09/2017

Un excàrrec de Bauzá censura estudiants de la UIB

El degà de la Facultat de Filosofia i Lletres requisa una estelada i una pancarta en suport al referèndum

Martí Gelabert
3 min
Captura del vídeo on es veu Deyá agafant l’estelada i la pancarta als estudiants.

PalmaEl director general d’Universitat durant la legislatura del popular José Ramón Bauzá, Miquel Deyá, va requisar ahir una estelada i una pancarta als estudiants de la UIB que es concentraven per donar suport al referèndum de l’1-O a Catalunya. Deyá és el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres. Al claustre d’aquest edifici és on es van produir els fets.

No és la primera vegada, però, que Deyá requisa una bandera als estudiants. Diversos alumnes asseguren que durant aquesta setmana ja n’ha llevades diverses. El representant d’estudiants en xarxa, Biel Bibiloni, va afirmar a l’ARA Balears que els fets es van dur a terme després de l’acte convocat pels alumnes en suport al referèndum. En “petit comitè”, els organitzadors es van desplaçar al claustre -un lloc públic- i van fer la lectura de paperetes i el recompte oficial de la votació simbòlica que, moments abans, havien organitzat.

L'estelada que ha requisar Deyà

Just abans d’aquest recompte, alguns estudiants ja esperaven al claustre i hi havia col·locada una estelada a l’estàtua de Nuredunna. Deyá va voler desallotjar el claustre cridant el personal de seguretat. Quan va veure que la persona encarregada de la seguretat a la facultat no hi podia fer res, personalment es va dirigir a l’estàtua i es va endur una bandera i una pancarta amb el lema ‘Urna, grande y libre’.

Aquesta setmana també va requisar el manifest que els estudiants van llegir a la UIB. Deyá va defensar la seva actuació explicant que els alumnes “no podien ser allà” i que se’ls havia avisat. L’excàrrec del PP va dir que el claustre és “un lloc públic o oficial” i que, per tant, “només pot haver-hi símbols oficials o que tothom pugui acceptar”. És a dir, si s’hagués tractat de la bandera espanyola, segons va relatar a l’ARA Balears, s’ho “s’hauria plantejat”.

Pel que fa al cartell, que no es tracta de cap símbol oficial o no oficial, Deyá va argumentar que se’l va endur perquè pensava que hi posava ‘Una, grande y libre’. Bibiloni defensa justament que l’acte s’hagués realitzat en un lloc públic, com defineix Deyá, perquè “les persones tenen dret d’expressió”, i que, a més, es tractava d’una bandera que “no ofèn ningú”. “Tenien tot el dret de ser allà. No pot actuar així com a degà”, va insistir l’estudiant.

Segons Bibiloni, el personal de seguretat va recomanar als alumnes que, en properes ocasions, mirin de realitzar els actes en llocs que no siguin centres acadèmics. Els estudiants, però, mantenen que el claustre és públic. “No s’entén”,va explicar una alumna de Llengua i Literatura Catalanes, autora de la pancarta que s’endugué el degà. També va relatar que Deyá ha requisat durant aquesta setmana paperetes de votació. Davant les actuacions del degà, els estudiants van reaccionar cantant Els Segadors, La Balanguera i L’estaca.

Amenaces

Deyá va arribar a amenaçar de cridar a la policia si continuaven actuant com així. Ho va fer saber al vicerector Jaume Carot. Des de la Universitat, però, eviten entrar en valoracions. Fonts de la institució han assegurat a aquest diari que Deyá va actuar a títol personal i exercint la funció de degà, ja que ha de “supervisar” l’activitat que es realitza dins el seu centre acadèmic. Tot i això, consideren que, si hagués estat una altra persona, potser la reacció “hauria estat diferent”. “Ha actuat dins el marc de les seves competències, cada un té certa autonomia a l’hora d’actuar”, apunten fonts properes al rectorat.

Els estudiants de la UIB continuaran les mobilitzacions, que han estat “completament pacífiques” i “sense més incidents”. Amb vista a divendres es planteja convocar una vaga d’estudiants coincidint amb l’acte organitzat per la Coordinadora d’entitats per la Democràcia. La UIB ja va donar suport, com a institució, a la declaració dels rectors de les universitats públiques catalanes a favor del referèndum de l’1 d’octubre.

stats