Balears 07/12/2017

Les esquerres carreguen contra la disposició transitòria 14 de la Llei d’urbanisme

Podem i Esquerra Unida mantenen que PP i PSOE s’han aliat per fer “urbanisme a la carta” i, malgrat que reconeixen que la llei “és bona”, es mostren “preocupats” per la disposició 14

Armando Tur
2 min
Panoràmica de Platja d’en Bossa, on es troben els terrenys que podrien ser “ordenats” amb la nova llei d’urbanisme

EivissaPodem Eivissa i Esquerra Unida Balears s’han manifestat aquest dijous en contra de la disposició transitòria 14 de la Llei balear d’urbanisme. Una disposició que va ser demanada explícitament per l’Ajuntament de Sant Josep i que permetrà legalitzar, entre d’altres construccions, diversos hotels i altres instal·lacions propietat de la família Matutes.

Des de Podem Eivissa valoren “molt negativament” aquesta disposició assegurant que és “sorprenent” que el PSIB-PSOE “s’hagi llançat als braços del Partit Popular” i hagi aprovat un “flagrant cas d’urbanisme a la carta”, en comptes de “consensuar lleialment amb els grups de Podem i MÉS, que donen suport al Govern”. De fet, Podem reconeix que “sempre han estat oberts a negociar i a cercar una solució a la problemàtica sorgida amb la gent que viu a Cala Tarida, i que mereixen una sortida a la seva situació d’incertesa”. Recordem que l’alcalde de Sant Josep, Josep Marí ‘Agustinet’, assegurà que aquesta disposició afecta majoritàriament aquests veïns, i que el territori que afecta les inversions de la família Matutes no representen “ni una cinquena part”.

“El que és important per nosaltres no és que el beneficiari en qüestió sigui la família Matutes, sinó que ens preocupa que es legisli ‘ad personam’, posant per davant els interessos d’uns pocs enfront de l’interès general”, explica Podem en el seu comunicat. De fet, la formació morada afirma que resulta “simptomàtic” que el PP hagi votat en contra de la Llei d’urbanisme i que només hagi votat a favor d’aquesta disposició. “Aquesta aprovació és una desgraciada taca a una Llei d’urbanisme que en línies generals és molt positiva”, lamenta Podem.

Per la seva banda, Esquerra Unida de les Balears diu que “els preocupa que una disposició aprovada únicament per la societat PSOE i PP afavoreixi els interessos privats d’alguns grans empresaris, el que vindria a ser urbanisme a la carta”. Segons EUIB, això serveix perquè totes les obres que estan començades sense tots els permisos en regla es puguin finalitzar. Això provocarà la desprotecció dels sòls protegits i l'augment de l'especulació. “Per si no en tinguessin prou amb Platja d'en Bossa, el Partit Popular va presentar una altra proposta perquè aquesta excepció s'estengués a la resta d'illes”, una proposta que finalment va ser rebutjada.

Esquerra Unida ha valorat “molt negativament” aquesta línia “d’afavorir els grans empresaris passant per sobre de la majoria social i del medi ambient”. “Estam farts de veure com, dia rere dia, un partit que es vol dir socialista i obrer no deixa de fer polítiques neoliberals. Si volen seguir aquest camí, que ho facin, és la seva legítima decisió, però exigim que eliminin les paraules socialista i obrer del seu nom, ja que no fan altra cosa que enganar i confondre la gent”, asseguren a un comunicat.

De fet, EUIB exigeix “donar nul·litat a aquesta disposició i que s'apliquin les mesures sancionadores per actuacions il·legals d'entre el 50% i el 300% del valor de l'obra construïda i la demolició d'aquesta, tal com diu la llei”, sentencien.

stats