MEMÒRIA HISTÒRICA
Balears 14/01/2018

Emoció, record i perdó obren el camí de retorn a casa a les restes dels assassinats a Porreres

La batlessa Mora convida la gent “a mirar Porreres amb uns altres ulls”, i Armengol recorda que “cada vegada que s’obre una fossa es tanca un ferida”

Miquel Barceló
3 min
Els petits fèretres amb les restes, exposats davant el cementeri, enmig de l’esclat d’aplaudiments d’una multitud que ha assistit a l’acte.

PorreresEl lliurament dels 14 primers cossos identificats de la fossa de Porreres, aquest diumenge, ha estat envoltat de molta emoció, paraules de record i perdó. Els voltants del cementeri estaven plens de gom a gom amb gent que volia acompanyar els familiars a l’acte de lliurament de les restes d'alguns dels que van ser assassinats allà durant la Guerra Civil.

La batlessa, Xisca Mora, ha donat la benvinguda a familiars, acompanyats pels respectius batles, i assistents al lliurament dels cossos. “Aquí és casa vostra i esper que ara mireu Porreres amb un altres ulls”, ha demanat Mora, alhora que ha remarcat que la injustícia no només es va fer amb les víctimes sinó també després amb els familiars.

En nom dels familiars de les 14 víctimes hi ha parlat Maite Blàzquez, neta de Joan Losa Campomar de Pollença, i ha donat les gràcies al poble de Porreres per l’acollida, a l’equip de científics Aranzadi per la feina de localització i identificació de víctimes, també als historiadors, a Memòria de Mallorca i a les institucions que han fet possible donar aquesta primera gran passa per restituir l’honor de les víctimes.

La consellera de Cultura i Participació, Fanny Tur, s’ha referit al fet que “14 ciutadans de Mallorca tornen a casa, encara que sigui amb 40 anys de retard”, la qual cosa fa que “la nostra democràcia sigui menys imperfecta”. Tur ha llegit un fragment del llibre 'Els nostres morts tornen a casa', de Miquel López Crespí, per al final tancar la seva intervenció amb un “a la fi, avui descansaran a casa”, que ha recollit l’emotiu aplaudiment dels assistents.

“Això és un acte de justícia que arriba una mica tard i que recorda també molta altra gent morta a les cunetes, gràcies a la qual avui podem governar en democràcia”, ha dit la presidenta de Govern, Francina Armengol, en el seu torn d’intervenció, i ha demanat perdó per la tardança a l'hora de cercar els desapareguts. Llavors ha tingut paraules d’agraïment per a totes les parts actores que havien fet possible la recuperació dels cossos dels assassinats.

Obrir per tancar

“Cada vegada que s’obre una fossa es tanca una ferida”, ha subratllat la presidenta del Govern, i ha insistit que el projecte d’obertura de fosses anava endavant gràcies a una llei aprovada per unanimitat en el Parlament. També ha recordat la tramitació de la Llei de memòria històrica, per refermar el compromís en la recerca de centenars de desapareguts, 82 anys després de l’inici de la Guerra Civil. Per a Armengol val la pena “lluitar per la dignitat que es mereix el nostre poble”.

Aquestes han estat les paraules que han servit per obrir el cant de la Coral de Porreres, amb què ha començat l’acte de lliurament dels petits fèretres d’avet que l’Associació Aproscom de Manacor ha elaborat per acollir les restes de les víctimes identificades i que s’han exposat a l’entrada del cementeri. A la intervenció final, la presidenta de Memòria Històrica, Maria A. Oliver, ha dit als familiars “ara són vostres”, abans de tancar amb un “Visca la justícia i visca la llibertat”.

Les restes han estat traslladades pels familiars als vehicles funeraris i municipals que a poc a poc han abandonat l’esplanada del cementeri, enmig de llàgrimes i aplaudiments, per dirigir-se als set municipis que aquest diumenge reben i acullen en actes públics i privats les restes dels que fins ara estaven desapareguts.

stats