Balears 18/01/2016

Les obres de la carretera de Sant Joan a Eivissa destapen una olleria romana

Data del segle I després de Crist i està vinculada al riu de Santa Eulària

Ara Balears / Efe
2 min
Una imatge del jaciment. / CONSELL EIVISSA

Palma / EivissaLes obres de la carretera de Sant Joan (C-733) han deixat al descobert una olleria romana del segle I després de Crist vinculada al riu de Santa Eulària, ha informat aquest dilluns el Consell d'Eivissa.

Els primers informes arqueològics apunten al fet que les restes arqueològiques situades a Can Creu es troben en "bon estat de conservació", encara que el jaciment s'haurà de continuar excavant "per poder valorar-ne amb més claredat l'abast i com afectarà el projecte de la carretera", ha explicat el president del Consell d'Eivissa, Vicent Torres.

Torres ha donat a conèixer la troballa en un visita realitzada a les obres al costat de la consellera de Mobilitat i Territori, Pepa Marí, i el conseller d'Educació, Cultura i Patrimoni, David Ribas. També s'hi ha sumat el batle de Sant Joan, Antoni Marí, i la segona tinent de batle de Santa Eulària, Ana Costa.

El president ha assegurat que els treballs d'arqueologia no afectaran les obres, que avancen "a bon ritme" i es preveu que estiguin finalitzades al juny.

Per la seva banda, el conseller David Ribas ha detallat que el conjunt arqueològic consta d'una estança de 32 metres quadrats, "que estava semisepultada, orientada seguint el curs del riu de Santa Eulària".

"Per accedir-hi, hi havia una escala molt ben conservada, de cinc graons de pedra i argamassa d'argila", ha explicat el conseller, que ha afegit que "el sòl presenta evidències clares d'haver estat sotmès al foc".

En l'excavació també hi van aparèixer fragments de ceràmica i morter de calç, a banda de restes de cocció i peces ceràmiques deformades o aferrades entre si, "que fan suposar que aquest espai estava destinat a l'emmagatzematge o assecament d'aquest material, i a l'entorn immediat es podrien trobar la resta d'àrees de producció de l'olleria", ha afegit Ribas.

Segons el Consell, una vegada en desús, aquesta estança es va omplir amb restes de material ceràmic fragmentat, "del qual s'han pogut extreure més de 70 caixes encara per estudiar".

Les peces són fonamentalment àmfores ebusitanes, similars a les recuperades en altres jaciments de l'illa, com a Can Cova de Baix, es Canar o Cala d'Hort.

stats