Balears 10/04/2017

Govern i UIB redueixen places als estudis d'Educació Infantil i Primària

S'incrementarà la nota de tall als dos graus i es possibilitarà més nivell a les aules i en grups més petits

Martí Gelabert
2 min
Imatge d'arxiu de la Universitat de les Illes Balears.

PalmaLa Conselleria d'Educació i la Universitat de les Illes Balears han arribat a un acord per reduir el nombre de places per cursar els graus d'Educació Primària (EP) i Educació Infantil (EI). A EP se n'eliminaran 95, de manera que a la seu de Mallorca s'oferiran 200 llocs (actualment 265) i a les seus de Menorca i Eivissa-Formentera 20 a cada una (actualment 35). Pel que fa a EI, es passarà de 120 places a 100.

Aquesta és una de les mesures que el grup mixt d'Educació i la UIB ha decidit dur a terme per millorar la formació inicial del professorat. El proper curs 2017/18, aquesta modificació ja serà efectiva. El conseller de l'àrea, Martí March, ha assegurat aquest dilluns en roda de premsa que, actualment, "les coses són molt millorables. Seria absurd pensar que surten mal preparats. Però no és suficient".

Amb la reducció de places s'aconseguirà disminuir el nombre d'alumnat a les aules, però també s'incrementarà el nivell. March ha considerat aquesta passa com a "valenta" i "un dels punts fonamentals" per una autèntica millora de l'educació. La nota de tall serà, de manera previsible, més alta, per la qual cosa l'alumnat haurà d'estar més preparat per accedir-hi. Aquest darrer curs se situava entre el 5 i el 6. Sobre la possibilitat de realitzar una prova específica per accedir a la Facultat d'Educació, enguany, de moment, serà inviable. Ara bé, tant la UIB com el Govern no tanquen la porta de modificar-ho els propers cursos, i molt previsiblement serà així.

De fet, March ha anunciat que enguany es duran a terme només un paquet de mesures, però que els canvis s'aniran fent de manera progressiva. Sense donar-ne gaire més detalls, es preveu que el curs 2019/20 hi hagi afectacions als màsters per Educació Secundària.

Uns dels principals objectius que es marquen les dues institucions és apostar per la formació amb metodologies innovadores. Per això mateix, ja s'està treballant en la formació del professorat que oferirà els estudis d'EP i EI. A més a més, s'afavorirà que els alumnes facin les pràctiques docents a una xarxa de centres "de referència" i que estiguin reconeguts pel seu caire innovador i inclusiu. S'estan revisant els pràcticums i dissenyant mesures de millora.

Pel que fa als professors associats, també se n'està revisant la contractació. En aquest sentit, es treballa perquè es prioritzi la formació i vinculació amb la pràctica docents als centres. És a dir, es valorarà de manera prioritària aquells que hagin trepitjat aules com a docents a centres d'EI i EP.

stats